Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як сплачувати податкове зобов’язання з податку на прибуток при виплаті дивідендів

Реклама

На сайті Головного управління ДПС у Черкаській області розмістили інформацію про особливості сплати податкового зобов'язання з податку на прибуток при виплаті дивідендів.

Прийнявши рішення щодо виплати дивідендів платник податку на прибуток - емітент корпоративних прав, на які нараховуються дивіденди, повинен провести зазначені виплати власнику таких корпоративних прав незалежно від того, чи є оподатковуваний прибуток, розрахований за правилами, визначеними ст.137 ПКУ.

Також такий емітент нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток, крім випадків, передбачених пп. 57.11.3 ПКУ.

При цьому авансовий внесок розраховують з суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об'єкта оподаткування за відповідний податковий (звітний) рік, за результатами якого виплачуються дивіденди, грошове зобов'язання щодо якого погашене.

При наявності непогашеного грошового зобов'язання авансовий внесок розраховують зі всієї суми дивідендів, що підлягають виплаті.

Розмір такого внеску обчислюють за базовою (основною) ставкою, встановленою ст. 136 ПКУ, тобто 18%.

При чому суму дивідендів, що підлягає виплаті, не зменшують на суму авансового внеску.

Якщо дивіденди виплачують за неповний календарний рік, то для обрахунку суми зазначеного перевищення використовують значення об'єкту оподаткування, обчислене пропорційно кількості місяців, за які сплачують дивіденди. Зазначений авансовий внесок перераховують до бюджету до/або одночасно з виплатою дивідендів. Важливо, що авансовий внесок із податку на прибуток перераховують до бюджету на той же рахунок, що й податок на прибуток, але в платіжному дорученні у полі «Призначення платежу» зазначають код сплати - «125».

Суму попередньо сплачених протягом податкового (звітного) періоду авансових внесків з податку на прибуток під час виплати дивідендів зараховують у зменшення нарахованого податкового зобов'язання з податку на прибуток, задекларованого у податковій декларації за такий податковий (звітний) період.

Якщо ж сума авансового внеску, попередньо сплаченого протягом звітного періоду, перевищує суму нарахованого податкового зобов'язання підприємством - емітентом корпоративних прав за такий податковий (звітний) період, суму такого перевищення переносять у зменшення податкових зобов'язань наступних податкових (звітних) періодів до повного його погашення.

Тож суму сплачених авансових внесків з податку на прибуток при виплаті дивідендів не повертають платнику податків і не зарахують в рахунок погашення грошових зобов'язань з інших податків і зборів (обов'язкових платежів).

Якщо дивіденди виплачують у формі, відмінній від грошової, то базою для нарахування авансового внеску є вартість такої виплати, що визначена у рішенні про виплату дивідендів, або вартість такої виплати, що розрахована відповідно до принципу «витягнутої руки» в операціях, визнаних відповідно до ст. 39 ПКУ контрольованими.

Обов'язок з нарахування та сплати авансового внеску з податку за визначеною ст. 136 ПКУ базовою (основною) ставкою покладено на будь-якого емітента корпоративних прав (крім платників єдиного податку), що є резидентом. І це незалежно від того, чи користується такий емітент пільгами із сплати податку, передбаченими ПКУ, чи у вигляді застосування ставки податку іншої, ніж встановлена ст. 136 ПКУ базова (основна) ставка.

Положення пп. 57.11.1 ПКУ поширюється також на державні некорпоратизовані, казенні або комунальні підприємства, які зараховують суми дивідендів у розмірі, встановленому органом виконавчої влади, до сфери управління якого належать такі підприємства, відповідно до державного або місцевого бюджету.

При цьому якщо платіж особою названо дивідендом, такий платіж оподатковується під час виплати згідно з нормами, визначеними згідно з положеннями п. 57.11 ПКУ, незалежно від того, чи є особа платником податку.

Авансовий внесок з податку на прибуток, сплачений у зв'язку з нарахуванням/сплатою дивідендів, є невід'ємною частиною податку на прибуток та не може розцінюватися як податок, який справляється під час репатріації дивідендів (їх сплаті на користь нерезидентів) відповідно до п.141.4 ПКУ або міжнародних договорів України (п. 57.11.5 ПКУ).

Розрахунок авансового внеску з податку на прибуток підприємств на суму виплачених дивідендів (прирівняних до них платежів) здійснюється у Додатку АВ до рядка 20 АВ Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, форму якої затверджено наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. № 897.

Нова LIGA360 змінює підходи в роботі з інформацією. Відтепер всі джерела даних в єдиному комплексному продукті: законодавство, судові рішення, аналітика, реєстри, санкційні списки та медіа. Замов індивідуальну презентацію прямо зараз.

Радимо прочитати:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини