Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нова підстава перевірок Держпраці під час війни – Закон прийнято за основу

20 червня 2024, 09:45
454
0
Автор:
Реклама

Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону про внесення змін до статті 16 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" щодо проведення перевірок в частині вчинення мобінгу (реєстр. №11044), про який ми вже розповідали. Нагадаємо, що цей акт дозволяє проведення в умовах воєнного стану перевірок щодо вчинення мобінгу, тобто принижень та цькування на роботі.

«Мобінг - це порушення прав людини у трудових відносинах, яке відбувається через економічний, психологічний тиск і здійснюється з метою приниження людини, звільнення її з роботи тощо. Верховна Рада у 2022 році вже ухвалила закон про протидію мобінгу, однак від початку повномасштабного вторгнення росії було прийнято закон про окремі особливості регулювання трудових відносин в умовах воєнного стану, що заборонив провадити будь-які незаплановані перевірки у сфері трудових відносин. Через це закон про мобінг не працює, хоча громадяни звертаються до держслужб зі скаргами й таких звернень багато», - розповіла народна депутатка, членкиня Комітету з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина.

«Профільний Комітет отримав звернення освітнього омбудсмена Сергія Горбачова, який наголошує, що в нього велика кількість скарг щодо мобінгу в освітніх відносинах. Державна служба з питань праці підтвердила, що вона так само отримує велику кількість звернень громадян з приводу мобінгу. Тож ухвалення законопроєкту допоможе захистити права українців, яких принижують і цькують на роботі. Такі люди зможуть звернутися до Держслужби з питань праці й отримати захист від неправомірних дій», - наголосила народна депутатка.

Вона також висловила сподівання, що цей законопроєкт буде швидко ухвалений у другому читанні, адже зараз від мобінгу потерпають і жінки, і чоловіки, представники всіх професій як у державному, так і в приватному секторах.

Зміни підхід щодо інформаційної безпеки у своїй компанії. Комплексно відстежуй всю необхідну інформацію в одному продукті LIGA360. Замов презентацію сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини