Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи підлягає оподаткуванню військовим збором сума орендної плати, що виплачується за договором оренди майна

Реклама

За договором найму (оренди), наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у володіння та користування за плату на певний строк. При цьому за користування таким майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлено договором найму (ч. 1 ст. 759, ст. 762 ЦКУ).

Згідно з пп. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ об'єктом оподаткування військовим збором є доходи, перелічені у ст. 163 ПКУ.

Так, у п. 163.1 ПКУ передбачено, що об'єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід. До такого доходу включають, зокрема:

  • суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору (п.164.2.2 ПКУ);

  • дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку, встановленому п. 170.1 ПКУ (пп. 164.2.5 ПКУ).

Податківці Головного управління ДПС у Рівненській області нагадали, що ставка військового збору становить 1,5 % від об'єкта оподаткування, визначеного пп. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ (пп. 1.3 п. 161 підрозд.у 10 розд. XX ПКУ).

Отже, суму орендної плати, яку виплачують за договором оренди рухомого (нерухомого) майна оподатковують військовим збором на загальних підставах.

Нова LIGA360 змінює все! Єдиний продукт для всієї компанії. Виявляє правові, партнерські, фінансові, санкційні, репутаційні ризики. Допомагає приймати аргументовані рішення, використовуючи силу інформації на 360. Замов презентацію для своєї компанії.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини