Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Замість військового збору можуть підвищити ПДВ – глава парламенту

30 липня 2024, 11:55
500
0
Автор:
Реклама

Ідея підвищити військовий збір, запропонована урядом, не обов'язково буде втілена. Не виключено, що бюджет можуть поповнити через підвищення ставки ПДВ. Про це заявив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Коментуючи пропозиції щодо збільшення фіскальних надходжень для належного фінансування заходів з оборони від російської агресії, він сказав: «Є філософія, яку запропонував уряд - в багатьох місцях взяти по трішки, щоб продемонструвати необхідність надходження в бюджет абсолютно конкретної цифри, яку запитує він. Це цифра, яка складає дефіцит бюджету на цей рік, відповідно, вона має перенаправитись на той період наступного року, коли будуть вестися військові дії. Вони запропонували таку модель. Існує інша модель - взяти один податок, який має саму ширшу базу обслуговування, а саме податок на додану вартість і підвищити його на певний відсоток. Вони не обрали цю модель, мені здається, що дуже багато буде залежати від того, як буде проведена дискусія у профільному комітеті».

На думку спікера, є два виходи з цієї ситуації: «Або потрошку підвищувати різні види оподаткування з вузькою оподаткованою базою, або трішки підвищити один вид оподаткування з високою податковою базою». Водночас, Стефанчук сподівається, що в профільному парламентському комітеті пройде дискусія: «Якщо твій законопроєкт є справедливим і поширюється на всіх, це викликає менше критики в суспільстві, ніж точкові зміни для якихось конкретних осіб, тому що в законопроектній діяльності мінуси плюсуються. І тому нам треба теж зрозуміти не тільки, чи ми отримаємо цю необхідну суму, але і скільки голосів за це ми отримаємо в парламенті. Тому я очікую перших слухань в комітеті, після цього будемо визначатися».

На питання, чи готова Рада для того, щоб розглядати відповідний законопроєкт, Стефанчук відповів: «Рада ж абсолютно реалістична. І ми усвідомлюємо, що ми можемо або збільшувати надходження в бюджет шляхом підняття оподаткування, або через емісію. Емісія - це не вихід. Тому ми не можемо допустити цього. Ми мусимо звертатися до народу України різними способами, з тим, щоб ЗСУ мали фінансову підтримку».

Нагадаємо, що раніше Мінфін пояснив доцільність встановлення саме військового збору на автомобілі, нерухомість та ювелірні вироби, а не підвищення ставки ПДВ.

Зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скориставшись Summer program від LIGA ZAKON, нові користувачі отримують знижку на рішення LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини