Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Подання податкової звітності в електронній формі: критерії розподілу платників податків

Реклама

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області нагадали, що платники податків, які належать до великих та середніх підприємств, подають податкові декларації контролюючому органу в електронній формі з дотриманням вимог законів України:

  • «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.2003 р. № 851-IV;

  • «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 р. № 2155-VIII.

Важливо, що податкову звітність з ПДВ подають в електронній формі контролюючому органу всі платники цього податку.

Водночас фінансову звітність, звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати), що подаються згідно з вимогами абз. 1 та 2 п. 46.2 ПКУ, подають контролерам в електронній формі з дотриманням вимог законів України № 851-IV та № 2155-VIII платники податку на прибуток підприємств та неприбуткові підприємства, установи, організації, які подають податкову звітність в електронній формі.

Щоб визначити обов'язок подання платниками податків податкової звітності до ДПС в електронній формі, застосовують критерії, прописані у ч. 2 ст. 2 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. № 996-XIV.

А саме, відповідно до ч. 2 ст. 2 Закону № 996-XIV:

  • великими є підприємства, які не відповідають критеріям для середніх підприємств та показники яких на дату складання річної фінансової звітності за рік, що передує звітному, відповідають щонайменше двом із таких критеріїв:

- балансова вартість активів - понад 20 млн. євро;

- чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) - понад 40 млн. євро;

- середня кількість працівників - понад 250 осіб.

  • середніми є підприємства, які не відповідають критеріям для малих підприємств та показники яких на дату складання річної фінансової звітності за рік, що передує звітному, відповідають щонайменше двом із таких критеріїв:

- балансова вартість активів - до 20 млн. євро включно;

- чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) - до 40 млн. євро включно;

- середня кількість працівників - до 250 осіб включно.

  • малими є підприємства, які не відповідають критеріям для мікропідприємств та показники яких на дату складання річної фінансової звітності за рік, що передує звітному, відповідають щонайменше двом із таких критеріїв:

- балансова вартість активів - до 4 млн. євро включно;

- чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) - до 8 млн. євро включно;

- середня кількість працівників - до 50 осіб включно.

  • мікропідприємствами є підприємства, показники яких на дату складання річної фінансової звітності за рік, що передує звітному, відповідають щонайменше двом із таких критеріїв:

- балансова вартість активів - до 350 тисяч євро включно;

- чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) - до 700 тисяч євро включно;

- середня кількість працівників - до 10 осіб включно.

Податківці зауважили, що новоутворені підприємства під час визначення відповідності критеріям застосовують показники на дату складання річної фінансової звітності.

При цьому, щоб визначити відповідність критеріям, які встановлено у євро, застосовують офіційний курс гривні до іноземних валют (середній за період), розрахований на підставі офіційних валютних курсів НБУ, що встановлювалися для євро протягом відповідного року.

Бажаєте контролювати законодавчі зміни з “гарячих тем”? Спробуйте нову LIGA360! Встановіть моніторинг потрібних для вас законів - і всіх пов'язаних судових рішень, НПА та аналітичних матеріалів. Замовте презентацію LIGA360 саме для ваших потреб.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини