Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли платник податків не відповідатиме за сплату грошових зобов'язань на інший бюджетний рахунок

Реклама

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області розповіли, що платника податків може бути звільнено від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень, зокрема порушення правил сплати грошового зобов'язання відповідно до ст. 124 ПКУ та не нарахування/анулювання пені відповідно до ст. 129 ПКУ, якщо дотримано визначених обставин:

  • узгоджене грошове зобов'язання сплачено платником податків, у тому числі податковим агентом, на інший бюджетний рахунок, ніж той, що передбачений для сплати того чи іншого податку, збору, платежу, контроль за якими покладено на контролюючі органи;

  • узгоджене грошове зобов'язання сплачено не пізніше законодавчо визначених граничних строків сплати податків, зборів, платежів.

При цьому, податківці зауважили, що строки сплати податкових зобов'язань та узгоджених сум грошових зобов'язань до бюджету визначені у ст. 57 ПКУ.

Важливо, що відповідно до змін, внесених Законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн- комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства» від 23.02.2024 р. № 3603-IX до ПКУ, основною умовою підтвердження обставин помилкової сплати платником податків, у т. ч. податковим агентом, грошового зобов'язання на інший бюджетний рахунок є вчинення платником дій щодо повернення помилково сплачених грошових зобов'язань, передбачених ст. 43 ПКУ. Отже, платник податків має:

  • подати до територіального органу ДПС за місцем адміністрування (обліку) помилково та/або надміру сплаченої суми заяву у довільній формі щодо повернення з бюджету помилково та/або надміру сплачених сум грошового зобов'язання (крім єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування) протягом 1095 днів від дня їх виникнення:

  • у заяві обов'язково зазначити напрям перерахування таких коштів - на погашення грошового зобов'язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету.

Таким чином, інформують податківці, при дотриманні платниками податків, у тому числі податковими агентами, змін, внесених Законом № 3603-ІХ до ПКУ, такі платники звільняються від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень, зокрема, від застосування до них штрафних санкцій за несплату узгодженої суми грошового зобов'язання відповідно до ст. 124 ПКУ та пені.

Хочете знайти практику правозастосування з актуальних питань? Найповнішу інформацію та інструменти legal research надасть LIGA360. Побачте всебічний контекст з різних інформаційних потоків: 1,8 млн НПА та аналітичних матеріалів, 116 млн судових рішень, 300 реєстрів та відкритих джерел. Замовте презентацію для вашої команди.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини