Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За який період ДПС може здійснити перерахунок суми податку на нерухомість

Реклама

Суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізосіб, обчислюють контролюючі органи за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості (пп. 266.7.1 ПКУ).

Причому базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року (пп. 266.6.1 ПКУ).

Податкове зобов'язання з згаданого податку може бути нараховано за звітні роки в межах строків, передбачених у п. 102.1 ПКУ (п.266.10 ПКУ).

Контролери, крім випадків, визначених п.102.2 ПКУ, мають право самостійно визначити суму грошових зобов'язань платника податків у випадках, визначених ПКУ, не пізніше закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати грошових зобов'язань, нарахованих контролюючим органом (п. 102.1 ПКУ).

Податківці Головного управління ДПС у Запорізькій області зауважили, що, за зверненням фізособи можна здійснити перерахунок з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за три останні звітні податкові роки.

При цьому строк давності, визначений ст. 102 ПКУ, збільшується на період з дати початку дії карантину до дати набрання чинності Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» від 12.05.2022 р. № 2260-IX, тобто на строк з 01.03.2020 року по 27.05.2022 року.

Бажаєте контролювати законодавчі зміни з “гарячих тем”? Спробуйте нову LIGA360! Встановіть моніторинг потрібних для вас законів - і всіх пов'язаних судових рішень, НПА та аналітичних матеріалів. Замовте презентацію LIGA360 саме для ваших потреб.

Також читайте:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини