Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

5 років — мінімальний строк зберігання документів: яких документів стосується

Реклама

У Головному управлінні ДПС у Закарпатській області нагадали, що для цілей оподаткування платники податків ведуть облік доходів, витрат та інших показників, які пов'язані з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухобліку, фінзвітності, інших документів, інформації, що необхідна для обчисленням і сплати податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Податківці зауважили, що 28.04.2023 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки» від 20.03.2023 р. № 2970-IX, яким визначили нові вимоги щодо 1825-денного мінімального строку зберігання документів.

Згідно з п. 44.3 ПКУ платники податків повинні зберігати документи та інформацію, визначені у п. 44.1 ПКУ, а також документи, що пов'язані із виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролерів, протягом визначених законодавством строків, але не менше:

  • 2555 днів (7 років) - для документів та інформації, необхідних для здійснення податкового контролю, відповідно до ст.ст. 39 і 392, п. 141.4 ПКУ;

  • 1825 днів (5 років) - для первинних документів, регістрів бухобліку, фінзвітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством, що складаються особами, визначеними п. 133.1, пп. 133.2.2 та п. 133.4 ПКУ, а також юрособами, які обрали спрощену систему оподаткування, за винятком документів, до яких застосовується більш тривалий строк зберігання згідно з пп. 44.3.1 ПКУ;

  • 1095 днів (3 роки) - для інших документів, на які не поширюються вимоги пп. 44.3.1 та 44.3.2 ПКУ;

  • 1095 днів (3 роки) - для документів, пов'язаних з виконанням вимог іншого законодавства, контроль дотримання якого здійснюють контролюючі органи, включаючи дозвільні документи.

Строки зберігання документів та інформації, визначені у п. 44.3 ПКУ, розраховуються з дня подання податкової чи іншої звітності, передбаченої ПКУ, для складення якої їх використовують, а в разі неподання звітності - з передбаченого ПКУ граничного строку її подання, а для документів, пов'язаних з виконанням вимог іншого законодавства, дотримання якого контролюють податківці, - з дня здійснення відповідної господарської операції (для відповідних дозвільних документів - з дня завершення строку їх дії).

При ліквідації платника податків документи, визначені п. 44.1 ПКУ, за період діяльності платника податків не менш як 1825 днів (2555 днів - для документів та інформації, необхідних для здійснення податкового контролю, відповідно до ст.ст. 39 і 392, п. 141.4 ПКУ), що передували даті ліквідації платника податків, у встановленому законодавством порядку передаються до архіву (абз. третій пп. 44.3.4 ПКУ). Передбачені п. 44.3 ПКУ строки зберігання документів та інформації продовжуються на період зупинення відліку строку давності у випадках, передбачених п. 102.3 ПКУ.

У п. 4 розд. ІІ Закону № 2970-IX автори прописали, що нові вимоги щодо 1825-денного мінімального строку зберігання документів застосовуються до документів, які розроблено:

  • до дня набрання чинності Законом № 2970-IX, строк зберігання яких не закінчився на день набрання чинності Законом № 2970-IX;

  • починаючи з дня набрання чинності Законом № 2970-IX;

  • особою, стосовно якої на день набрання чинності Законом № 2970-IX розпочато, але не завершено процедуру припинення (ліквідації);

  • особою, стосовно якої прийнято рішення про ліквідацію після набрання чинності Законом № 2970-IX.

Відкрийте законодавство на 360! Спробуйте нову LIGA360 з інноваційними зв'язками документів. До кожного НПА - знайдуться пов'язані закони, судові рішення, практичні ситуації та аналітичні документи. Замовте презентацію для своєї компанії.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини