Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уже діє новий механізм повідомлення про виявлені розбіжності щодо кінцевих бенефіціарів

Реклама

У Державній службі фінансового моніторингу України повідомили, що з 1 вересня запроваджено новий механізм подання інформації про виявлені розбіжності щодо кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності клієнта.

Суб'єкт первинного фінмоніторингу повинен повідомляти в порядку, встановленому Міністерством юстиції, держателя Єдиного державного реєстру юросіб, ФОПів та громадських формувань (далі - ЄДР) про виявлення розбіжностей між отриманими ним в результаті здійснення належної перевірки та розміщеними в ЄДР відомостями про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності клієнта - протягом 10 робочих днів з дня виявлення розбіжностей (п. 81 ч. 2 ст. 8 Закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 06.12.2019 р. № 361-IX). Йдеться і про виявлення неповноти, неточностей чи помилок в інформації про кінцевого бенефіціарного власника або про структуру власності такого клієнта, що міститься в ЄДР.

Так, 1 вересня 2024 набрав чинності наказ Мін'юсту «Про затвердження Порядку повідомлення держателя Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про виявлення розбіжностей між отриманими суб'єктом первинного фінансового моніторингу в результаті здійснення належної перевірки та розміщеними в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відомостями про кінцевих бенефіціарних власників та/або структуру власності юридичної особи» від 12.07.2023 № 2542/5.

Згідно з ним суб'єкти первинного фінмоніторингу зобов'язані повідомляти держателя ЄДР про виявлені ними розбіжності щодо кінцевих бенефіціарних власників та/або структуру власності юридичної особи в порядку і за формою, встановленими цим наказом.

Водночас посадовці повідомили, що з урахуванням зазначених Держфінмоніторингом змін оновили:

Ознайомитись з чинними редакціями НПА, порівняти редакції та побачити заплановані зміни - можна у новій LIGA360. А ще оцінити весь масив пов'язаних документів: судової практики, аналітики тощо. Замовте презентацію LIGA360 для себе.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини