Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Скільки витратять на карбування шагів замість копійок і чи буде купюра 5000 грн

6 вересня 2024, 08:55
1671
0
Автор:
Реклама

Ми вже розповідали, що Нацбанк вийшов з ініціативою про те, щоб змінити назву української дрібної розмінної монети: замість "копійка" пропонується назвати її "шаг". Деталі того, як це відбуватиметься і що може бути пов'язане з таким кроком, LIGA.net з'ясувала в ексклюзивному інтерв'ю з головою Нацбанку Андрієм Пишним.

Зокрема посадовець відповів скільки коштів НБУ може витратити на заміну назви монет. За його словами, жодних додаткових витрат з Державного бюджету не буде.

«На 2025 рік у нас заплановане карбування близько 20 мільйонів монет номіналом 50 копійок на заміну тих, що в обігу. Якщо буде ухвалене відповідне рішення щодо шАгів (саме так ставиться наголос в цьому слові), то ми просто забезпечимо необхідні налаштування і станемо карбувати вже "50 шагів". Технологічно ми до цього готові. Що важливо, на інфляцію це також жодним чином не вплине, адже ми не збільшуємо грошову масу в обігу. Зараз в обігу перебуває близько 1 мільярда 350 мільйонів розмінних монет номіналом 50 копійок, тому карбування 20 мільйонів штук на заміну частини з них аж ніяк не вплине на грошовий обіг. Не планується також вилучення копійок з обігу», - сказав Андрій Пишний.

Він наголосив, що здавати чи міняти громадянам нічого не потрібно. Карбування шагів і вилучення копійок відбуватиметься поступово, вони перебуватимуть у обігу паралельно кілька років. «Тож жодних хвилювань щодо їх обміну у населення не виникне», - підсумував він. За його словами, якщо парламент підтримає ініціативу НБУ цього року, то ми вже в першому півріччі 2025 року зможемо отримати шаги в обігу. А ось щодо деномінації, то наразі такого рішення нема.

Також журналіст поцікавився в А. Пишного, чи буде банкнота номіналом 5000 гривень (умовний еквівалент 100 дол. США). Посадовець відповів: «Наразі ми не плануємо цього. Вважаємо, що на сьогодні наявні номінали цілком відповідають поточній ситуації».

Вся інформація для твоєї компанії - тепер в єдиному продукті LIGA360. Збільшуй швидкість виявлення бізнес-ризиків: правових, регуляторних, санкційних, репутаційних, судових, фінансових, договірних. Замов презентацію прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини