Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Споживча інфляція прискорилася – чого очікує Нацбанк

9 вересня 2024, 11:20
302
0
Автор:
Реклама

У липні 2024 року споживча інфляція в Україні прискорилася до 5,4% у річному вимірі порівняно з 4,8% у червні. Про це говорить свіжий Макроекономічний та монетарний огляд НБУ. Основними факторами, що вплинули на підвищення інфляційного тиску, стали зростання витрат бізнесу на забезпечення електроенергією, зберігання продукції та оплату праці, а також послаблення обмінного курсу гривні в попередні періоди.

Фактична споживча інфляція в липні була дещо нижчою за прогноз НБУ, що був опублікований в Інфляційному звіті за липень 2024 року. Це пояснюється меншим, ніж передбачалося, впливом спекотної погоди на ціни сирих продуктів харчування. Показник базової інфляції також зріс у липні до 5,7% з 5,0% у червні. НБУ пояснює цю динаміку стрімким зростанням цін на оброблені продукти харчування, а також ефектами від ослаблення обмінного курсу гривні.

Зростання цін на продукти харчування та безалкогольні напої відновилося у липні, що пов'язано з вищими витратами на енергію, зберігання продукції та оплату праці. Крім того, сповільнилося зниження цін на сирі харчові продукти, зокрема, через поступове вичерпання запасів попередніх високих урожаїв, більш складні погодні умови та дефіцит електроенергії. Водночас, незважаючи на спекотну погоду, тривало падіння цін на яйця, а вторинні ефекти від слабшого тиску з боку витрат на корми все ще позначалися на здешевленні свинини та курятини.

Зростання цін на більшість непродовольчих товарів пришвидшилося, передусім під впливом курсового чинника. Темпи здешевлення одягу та взуття продовжили сповільнюватися. Послуги дорожчали швидше, вірогідно під тиском витрат бізнесу на оплату праці та енергію.

Зростання цін на пальне в липні сповільнилося через повернення оподаткування до довоєнного рівня, достатніх запасів і зниження попиту з боку агропромислового комплексу. Водночас на вартості пального позначалися ефекти від послаблення обмінного курсу гривні та зростання цін на сировину на світових ринках.

Ціни на алкогольні напої знижувалися повільніше. Темпи подорожчання тютюнових виробів сповільнилися, але залишалися високими, зокрема через заходи з протидії тіньовому ринку. Водночас прискорилося зростання цін на фармацевтичну продукцію, медичні товари та обладнання, імовірно через курсовий чинник.

Інфляцію продовжував стримувати мораторій на підвищення тарифів на окремі житлово-комунальні послуги для населення.

НБУ прогнозує, що зростання споживчої інфляції продовжиться найближчими місяцями, зокрема, через посилення цінового тиску на продовольчі та непродовольчі товари.

Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання - у новій LIGA360. Підсилюй роботу бухгалтера а кадровика використанням комплексної інформації. Замов персональну презентацію менеджера.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини