Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Із 10 вересня НБУ змінив щомісячні ліміти на розрахунки за кордоном картками українських банків

10 вересня 2024, 08:42
2471
0
Автор:
Реклама

Національний банк України з 10 вересня 2024 року вніс зміни до діючих валютних обмежень. З одного боку, НБУ пом'якшив низку обмежень, а з іншого - вжив заходів для протидії непродуктивному відпливу капіталу з України.

Посилення обмежень стосуватиметься розрахунків за кордоном з використанням платіжних карток, випущених українськими банками до рахунків у іноземній валюті, для оплати низки товарів та послуг, зокрема годинників, ювелірних виробів, виробів зі срібла, коштовного каміння, монет тощо за кордоном. Так НБУ встановлює щомісячний ліміт у розмірі 100 тис. грн в еквіваленті на розрахунки за кордоном, що здійснюються з використанням платіжних карток, відкритих українськими банками до рахунків в іноземній валюті, на операції з кодами торговця 5094 (коштовне каміння, метали та ювелірні вироби), 5944 (годинники, ювелірні вироби та вироби зі срібла) та 5972 (магазини монет та марок). Такий ліміт відповідає загальному ліміту, встановленому НБУ для розрахунків за кордоном платіжними картками, випущеними українськими банками до рахунків у національній валюті, кажуть у Нацбанку.

Також встановлюється щомісячний ліміт у розмірі 500 тис. грн в еквіваленті на розрахунки за кордоном, що здійснюються з використанням платіжних карток, відкритих українськими банками до рахунків в іноземній валюті, на операції з кодом торговця 6513 (агенти та менеджери з нерухомості). Операції з таким кодом використовуються для сплати комісії за управління, оплати за проживання та пов'язаних із цим комісій.

Своєю чергою, пом'якшення торкнуться наступних питань:

- купівля та переказ іноземної валюти для покриття викидів діоксиду вуглецю;

- виплати за операціями, передбаченими договором перестрахування, укладеним з іноземними ядерними страховими пулами;

- компенсація сплачених купонних платежів за єврооблігаціями;

- купівля та переказ іноземної валюти юридичними особами-резидентами, що є суб'єктами електронної комерції, для сплати ПДВ у ЄС.

Щодо останнього - НБУ дав змогу суб'єктам електронної комерції купувати та переказувати іноземну валюту за кордон для сплати ПДВ за операціями з купівлі товарів українських виробників споживачами з країн ЄС. Умова для проведення цих операцій - суб'єкт електронної комерції має бути зареєстрований як платник податків у ЄС.

Зазначені зміни внесені постановою Правління Національного банку України від 6 вересня 2024 року № 108 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18". Вони набирають чинності з 10 вересня 2024 року.

Хочете отримати ще більше аналітичних матеріалів за цією темою? Вони постійно доповнюються у новій LIGA360. Дізнайтесь більше переваг, замовивши персональну презентацію менеджера.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини