Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи оподатковують орендовані землі, якщо договори оренди не зареєстровані

Реклама

Податківці Головного управління ДПС у Запорізькій області зауважили, що відповідно до п.2921.1 ПКУ платники єдиного податку ІV групи сплачують податок за сільськогосподарські угіддя (ріллю, сіножаті, пасовища і багаторічні насадження) та/або землі водного фонду (внутрішні водойми, озера, ставки, водосховища), які мають у власності або орендують.

Відповідно до пп. 298.8.1 ПКУ, щоб перейти на спрощену систему оподаткування або підтвердити статус платника-єдинника ІV групи, сільськогосподарські товаровиробники не пізніше 20 лютого поточного року подають:

  • загальну податкову декларацію з податку на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється єдиний податок;

  • звітні податкові декларації з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки;

  • розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва та відомостей (довідку) про наявність земельних ділянок.

При цьому у відомостях (довідці) про наявність земділянок мають міститись дані про кожен документ, що встановлює право власності та/або користування земельними ділянками, а також про кожен договір оренди земельної частки (паю) та дані про держреєстрацію такого права.

Податківці нагадали, що право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону та виникає з моменту держреєстрації.

Поряд з тим, Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» від 24.03.2022 р. № 2145-IX передбачено суттєві зміни щодо порядку оренди землі та реєстрації відповідних договорів під час воєнного стану.

Так, державна реєстрація укладення договорів оренди земельних ділянок під час воєнного стану покладається на районні військові адміністрації (без потреби внесення змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно).

При цьому податковим законодавством чітко не визначено обов'язку щодо включення до об'єкту оподаткування для платників єдиного податку ІV групи лише площі сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду, щодо яких договори оренди зареєстровані у встановленому чинним законодавством порядку.

Водночас відповідно до ст. 6, 19, 25 Закону «Про оренду землі» від 06.10.1998 р. № 161-XIV орендар земельної ділянки повинен використовувати земельну ділянку в строки, встановлені договором оренди землі, але не раніше державної реєстрації відповідного права оренди. Саме тому платники-єдинники ІV групи зобов'язані проводити державну реєстрацію укладених договорів оренди земельних ділянок.

Головні новини вашої галузі - щодня на робочому столі LIGA360. Бачити картину дня ще ніколи не було так просто! Побачте всі переваги роботи в комплексній інформаційно-аналітичній платформі LIGA360, замовивши персональну презентацію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини