Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Про працевлаштування пенсіонера слід повідомляти ПФУ

17 вересня 2024, 11:00
591
0
Автор:
Реклама

Розмір пенсії кожного пенсіонера визначається індивідуально з урахуванням набутого ним страхового стажу та заробітної плати, з якої сплачено внески. Законодавством передбачено, що пенсії виплачуються без врахування одержаної заробітної плати.

Пенсіонер після призначення пенсії має право отримувати її та продовжувати працювати, навіть на тій же посаді (крім пенсіонерів, які отримують пенсію за вислугу років). Через кожні 2 роки пенсіонерам, які працювали після призначення пенсій, проводяться перерахунки з урахуванням набутого після призначення пенсії страхового стажу або страхового стажу та заробітної плати.

Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» зобов'язує кожну застраховану особу повідомляти про зміни, зокрема щодо свого працевлаштування. про такий обов'язок органи Пенсійного фонду повідомляють кожного пенсіонера у заяві, пам'ятці, які він підписує.

Після встановлення факту роботи, про який пенсіонер не повідомив своєчасно, його розмір пенсії визначається з урахуванням нових даних. Повернути неналежні пенсіонеру суми можливо добровільно або переплата з пенсії утримується в розмірі 20%.

Задля уникнення непорозумінь щодо розмірів пенсій ПФУ рекомендує тим, хто має намір вийти на роботу, невідкладно інформувати органи Пенсійного фонду шляхом подання заяви особисто або в режимі онлайн - через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України.

Також у ПФУ звернулися до пенсіонерів, які проходили реєстрацію підприємницької діяльності, але з різних причин не займалися нею. До того моменту, поки пенсіонер не надасть інформацію про припинення реєстрації підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, він вважається працюючим пенсіонером. Відсутність доходу від підприємницької діяльності не дає підстав зараховувати пенсіонера до непрацюючих осіб, наголошує Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

Більше аналітичних матеріалів за темою є в LIGA360. Замовте презентацію менеджера прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини