Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Товариство повертає державне/комунальне майно: які податкові наслідки

Реклама

Податковий вісник України оприлюднив позицію ДПС щодо податкових наслідків повернення державного/комунального майна, яка також докладно викладена у ІПК від 12.06.2024 р. N 3188/ІПК/99-00-21-03-02.

Якщо операція з придбання державного майна Товариством не здійснювалася, право власності на нього Товариством не набувалося, то за таких умов операція Товариства з передачі, тобто повернення, відповідному міністерству такого державного майна, не вважається операцією з постачання товарів або необоротних активів у розумінні пп. 14.1.191 ПКУ і, відповідно, не може підпадати під об'єкт оподаткування ПДВ.

Безпосередньо за такою операцією обов'язку щодо нарахування податкових зобов'язань з ПДВ не виникає. До такої операції режим звільнення від оподаткування ПДВ, встановлений пп. 197.1.16 ПКУ, не застосовуватиметься.

Водночас, на суму недоамортизованої частини витрат (визначеної відповідно до НП(С)БО), Товариство повинно нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ за правилами, встановленими п. 198.5 ПКУ. Мова про витрати понесені на придбання товарів/послуг, що були використані для поліпшення, реконструкції та модернізації державного майна, але у повній мірі незамортизовані.

Нараховуючи такі податкові зобов'язання з ПДВ базу оподаткування податком необхідно визначати пропорційно виходячи із вартості придбання таких товарів/послуг.

Якщо комунальне майно, власником якого є сільські, селищні та міські ради, було отримано Товариством у господарське відання та фактично не було придбано, право власності на нього Товариством не набувалося, то за таких умов операція з передачі іншому суб'єкту господарювання (новому користувачу) такого майна, не є операцією з постачання товарів або необоротних активів у розумінні норм пп. 14.1.191 ПКУ, а тому не підпадає під об'єкт оподаткування ПДВ.

За згаданою операцією обов'язку щодо нарахування податкових зобов'язань з ПДВ не виникає і режим звільнення від оподаткування ПДВ, встановлений пп. 197.1.16 ПКУ, не застосовуватиметься. Водночас, на суму недоамортизованої частини витрат (визначеної відповідно до НП(С)БО), Товариство повинно нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ за правилами, встановленими п. 198.5 розд. V ПКУ. Йдеться про витрати, які понесені Товариством на придбання товарів/послуг, що були призначені для використання під час виконання робіт із поліпшення, реконструкції та модернізації майна, але у повній мірі незамортизовані.

Після закінчення дії договору господарського відання державного майна та при передачі такого майна центральному органу виконавчої влади, Товариство має збільшити фінансовий результат до оподаткування на суму недоамортизованої частини витрат на ремонт/поліпшення такого майна (об'єкта основних засобів), визначених відповідно до правил бухобліку, та зменшити фінансовий результат до оподаткування на суму недоамортизованої частини витрат на його ремонт/поліпшення, визначеної згідно з вимогами п. 138.3 розд. ІІІ ПКУ.

При поверненні Товариством державного майна (виробничих основних засобів), попередньо отриманого на праві господарського відання, та при передачі від Товариства до нового ліцензіата такого комунального майна, Товариство коригує фінрезультат до оподаткування на різниці, визначені пп. 140.5.9 та пп. 140.5.10 ПКУ, виходячи із вартості безкоштовної передачі поліпшення таких основних засобів.

Нова LIGA360 - найефективніший помічник у роботі бухгалтера. Завжди тримай під рукою аналітику і відповіді щодо бухгалтерського обліку, звітності, податків та змін воєнного стану. Тільки зараз замов вигідно на умовах Special program.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини