Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На якій підставі не можна звільняти посадових осіб місцевого самоврядування — рішення суду

19 вересня 2024, 13:45
38
0
Автор:
Реклама

Додаткова підстава розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця, передбачена п. 5 ч. 1 ст. 41 КЗпП (припинення повноважень посадових осіб), поширюється лише на членів виконавчого органу юридичних осіб - господарських товариств. На цьому акцентувала ВП ВС постанові від 10.07.2024 р. у справі № 573/1020/22.

У справі, колишній директор комунального підприємства звернувся до суду з позовом про визнання незаконним і скасування розпорядження про звільнення, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Позивача звільнили з посади директора комунального підприємства на підставі п. 5 ч. 1 ст. 41 КЗпП (припинення повноважень посадових осіб). На переконання позивача, посада директора комунального підприємства не належить до кола суб'єктів трудових правовідносин, до яких може застосуватися додаткова підстава звільнення, визначена вказаним положенням КЗпП.

Суди першої та апеляційної інстанцій позов задовольнили, зазначивши, що комунальне підприємство не є господарським товариством та у своїй діяльності не керується законодавством про господарські товариства, отже трудовий договір із позивачем не може бути припиненим із підстав, визначених п. 5 ч. 1 ст. 41 КЗпП.

У цій справі Велика Палата ВС насамперед звернула увагу на те, що ч. 1 ст. 41 КЗпП України було доповнено новою підставою звільнення (припинення повноважень посадових осіб) на підставі Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів» від 13.05.2014 р. № 1255-VІІ.

Оскільки цей Закон був ухвалений з метою захисту прав інвесторів, то можна підсумувати, що дія норми п. 5 ч. 1 ст. 41 КЗпП поширюється лише на посадових осіб юридичної особи - виконавчого органу товариства, членів наглядової ради акціонерного товариства та загалом посадових осіб будь-якого господарського товариства, а також інших осіб товариства, наділених організаційно-розпорядчими чи адміністративними функціями.

Отже, передбачена п. 5 ч. 1 ст. 41 КЗпП додаткова підстава розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця - припинення повноважень посадових осіб - поширюється лише на членів виконавчого органу господарських товариств.

Тобто звільнення позивача на підставі п. 5 ч. 1 ст. 41 КЗпП є помилковим, оскільки ця норма права стосується лише члена виконавчого органу господарських товариств (правління, дирекція тощо), яким комунальне підприємство, директором якого був позивач, не є.

Радимо також ознайомитися зі статтею «Оплата відпустки і розрахунок компенсації під час звільнення працівника»

Кадровий облік для вашого бізнесу - без турбот, з новою LIGA360! Отримайте аналітику і покрокові алгоритми дій у разі звільнення, прийняття працівників на роботу чи нарахування відпускних. Замовте персональну презентацію прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини