Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як обчислити земподаток за ділянку, яка перебуває у спільній власності кількох юросіб

24 вересня 2024, 12:40
18
0
Автор:
Реклама

Юридичні особи - співвласники земельної ділянки, яка перебуває у їх спільній власності (спільній частковій власності) самостійно обчислюють земельний податок пропорційно частці належній кожній з них. На цьому наголосили фахівці ДПС в роз'ясненні із категорії 111.05 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Контролери пояснили, що відповідно до пп. 2 п. 286.6 ПКУ за земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у спільній власності, зокрема, кількох юридичних, податок нараховується з урахуванням прибудинкової території кожному з таких осіб пропорційно належній частці кожної особи - якщо будівля перебуває у спільній частковій власності.

Згідно із п. "а" ст. 80 ЗКУ суб'єктами права приватної власності на землю є, зокрема, юрособи. Земельна ділянка може знаходитись у спільній власності з визначенням частки кожного з учасників спільної власності (спільна часткова власність) або без визначення часток учасників спільної власності (спільна сумісна власність) (ч. 1 ст. 86 ЗКУ).

Радимо також ознайомитися зі статтею «Земельний податок у разі продажу об'єкта нерухомості: податкові наслідки для нового власника»

Бажаєш отримати нову LIGA360 на вигідних умовах? Скористайся Special program від LIGA ZAKON. Максимум корисних інструментів та найкраща ціна саме для тебе. Дізнатися більше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини