Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна продавати залишки підакцизних товарів після завершення терміну дії ліцензії

Реклама

Оптову торгівлю алкогольними напоями на території України можна здійснювати за наявності у продавця ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями згідно з ч. 1 ст. 16 Закону «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 18.06.2024 р. № 3817-IX, крім випадків, встановлених ст. 16 Закону № 3817-IX.

При цьому роздрібну торгівлю алкогольними напоями (крім столових вин), а для малих виробників виноробної продукції - алкогольними напоями без додавання спирту (вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових), у тому числі через мережу Інтернет, можуть здійснювати суб'єктами господарювання, у тому числі їх виробники, за наявності у них ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями (ч. 7 ст. 16 Закону № 3817-IX).

Водночас оптова торгівля на території України тютюновими виробами, рідинами для електронних сигарет, здійснюється за наявності у суб'єкта господарювання ліцензії на право оптової торгівлі тютюновими виробами, на право оптової торгівлі рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, відповідно (ч. 2 ст. 22 Закону № 3817-IX).

Роздрібну торгівлю тютюновими виробами та/або рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, здійснюють суб'єкти господарювання за наявності у них однієї з таких ліцензій:

  • на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами;

  • на право роздрібної торгівлі рідинами, що використовуються в електронних сигаретах (ч. 1 ст. 23 Закону № 3817-IX).

У пп. 14.1.202 ПКУ встановлено, що продаж (реалізація) товарів - будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів.

Отже, податківці Головне управління ДПС в Івано-Франківській області зауважили, що суб'єкт господарювання, у якого закінчився термін дії ліцензії на роздрібну (оптову) торгівлю алкоголем, тютюном, рідинами для електронних сигарет, не може реалізовувати (передавати) іншим особам (як фізособам, так і суб'єктам господарювання) залишки такої продукції, але може використати їх для власного споживання.

Бажаєш отримати нову LIGA360 на вигідних умовах? Скористайся Special program від LIGA ZAKON. Максимум корисних інструментів та найкраща ціна саме для тебе. Дізнатися більше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини