Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може платник податків здійснювати операції з майном, яке перебуває у податковій заставі

Реклама

Платник податків зберігає право користування майном, що перебуває у податковій заставі відповідно до п. 92.1 ПКУ, якщо інше не передбачено законом.

Такий платник може відчужувати майно, що перебуває у податковій заставі, тільки за згодою контролюючого органу, а також у разі, якщо контролюючий орган впродовж 10 днів з моменту отримання від платника податків відповідного звернення не надав йому відповіді щодо надання/ненадання згоди.

Податківці відмітили: якщо в податковій заставі перебуває лише готова продукція, товари та товарні запаси, платник податків може відчужувати таке майно без згоди контролюючого органу за кошти за цінами, що не є меншими за звичайні. Однак за умови, що кошти від такого відчуження будуть направлені в повному обсязі в рахунок виплати зарплати, ЄСВ та/або погашення податкового боргу.

При відчуженні або оренді, або наданні у лізинг майна, яке перебуває у податковій заставі, платник податків за згодою контролюючого органу повинен замінити його іншим майном такої самої або більшої вартості. Зменшення вартості заміненого майна допускається тільки за згодою контролюючого органу за умови часткового погашення податкового боргу (п. 92.2. ПКУ).

Податківці Головного управління ДПС в Івано-Франківській області повідомили, що за здійснення операцій з майном, яке перебуває у податковій заставі, без попередньої згоди контролюючого органу платник податків несе відповідальність відповідно до закону (п. 92.3 ПКУ).

Водночас не потрібна згода контролерів на відчуження у процесі приватизації державного або комунального майна у складі єдиного майнового комплексу державного або комунального підприємства, якщо договором купівлі-продажу об'єкта приватизації передбачено зобов'язання покупця щодо погашення у повному обсязі суми податкового боргу, через який виникло право податкової застави, не пізніше 6 календарних місяців з дати переходу права власності на об'єкт приватизації (п. 92.4 ПКУ).

При цьому таке майно не звільняється з податкової застави до повного погашення податкового боргу його покупцем.

У випадку, передбаченому абз. 1 п. 92.4 ПКУ, положення пп. 92.1 - 92.3 не застосовуються.

Практичні матеріали із чіткими послідовностями дій: Мистецтво оборони, Алгоритми дій, База податкових знань. Замовте презентацію комплексного рішення LIGA360 для контролю інформаційних ризиків і ухвалення рішень, та відкрийте більше можливостей.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини