Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Особливості застосування платниками кодів видів пільг в процесі декларування

Реклама

Податкова пільга - передбачене податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов'язку щодо нарахування та сплати податку та збору, сплата ним податку та збору в меншому розмірі за наявності підстав (п.30.1 ПКУ).

Платник податків вправі відмовитися від використання податкової пільги (крім податкових пільг з ПДВ) чи зупинити її використання на один або декілька податкових періодів, якщо інше не передбачено ПКУ. Невикористані платником податків податкові пільги не можна перенести на інші податкові періоди, зарахувати в рахунок майбутніх платежів з податків та зборів або відшкодовані з бюджету (п. 30.4 ПКУ).

Суб'єкт господарювання, який не сплачує податки та збори, бо отримав податкові пільги, веде облік сум таких пільг та відображає інформацію про суми податкових пільг у податковій звітності, яку подає контролерам у строки, встановлені ПКУ (п. 2 Порядку обліку сум податків та зборів, несплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, затвердженого Постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1233).

Податківці Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків зауважили, що платники податків у податковій звітності мають зазначати наступну інформацію:

  • код пільги за кожним видом податкових пільг, найменування пільг згідно з довідником пільг, форма та порядок ведення якого затверджуються ДПС;

  • сума податку (збору), не сплаченого до бюджету у зв'язку з отриманням податкової пільги (вивільнені від оподаткування кошти);

  • строк користування податковою пільгою у звітному періоді - число, місяць, рік початку та закінчення користування пільгами. У разі коли строк користування податковою пільгою встановлений до початку звітного періоду і продовжується після його закінчення, такий строк збігається з датою початку та закінчення зазначеного періоду;

  • сума податкової пільги, що використана за цільовим призначенням - обсяг пільг за платежами відповідно до довідника пільг у разі цільового використання податкових пільг.

Бажаєш отримати нову LIGA360 на вигідних умовах? Скористайся Special program від LIGA ZAKON. Максимум корисних інструментів та найкраща ціна саме для тебе. Дізнатися більше.

Радимо прочитати:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини