Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін вважає, що аудитори здійснюють фінансовий моніторинг по угодах клієнтів

23 травня 2012, 12:55
289
0
Реклама

АПУ попросила Мінфін роз'яснити питання відносно:

- сфери застосування Закону про попередження і протидію легалізації (відмиванню) злочинних прибутків;

- терміну "фінансові операції";

- угод, з участю в підготовці і здійсненні яких вказаний Закон зв'язує виконання аудиторами і аудиторськими фірмами обов'язків суб'єкта первинного фінансового моніторингу;

- послуг, які можуть надавати аудитори (аудиторські фірми);

- здійснення внутрішнього фінансового моніторингу аудиторами (аудиторськими фірмами) при наданні послуг відносно історичній фінансовій інформації (лист від 03.01.2012 р. № 2-1).

У відповідь Мінфін звернув увагу на навчання відповідальних за финмониторинг працівників, яких проводить Академія финуправления, а також інформацію по цій темі, розміщену на його веб-сайті, і повідомив, що він не уповноважений роз'яснювати норми цього Закону.

Незважаючи на зауваження про відсутність повноважень по роз'ясненню, автори листа відмітили, зокрема, наступне.

Коли аудитори, аудиторські фірми проводять аудит у замовника аудиторської послуги і знаходять фінансову операцію, яка має ознаки, що зобов'язують її мониторить, то вони повинні виявити і зареєструвати таку фінансову операцію в реєстрі фінансових операцій, належному фінансовому моніторингу.

Послуги, що надаються аудиторами, аудиторськими фірмами (згідно з переліком, затвердженому АПУ), можуть підходити під визначення угоди, здійснюваної ними по забезпеченню діяльності юридичних осіб і управлінню ними (у розумінні ч. 1 ст. 8 Закону), залежно від наявності ознак або ризиків фінансового моніторингу (лист від 30.01.2012 р. № 31-08010-14-27/1941).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини