Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У разі знищення ТМЦ платник податків повинен нарахувати податкові зобов'язання по ПДВ

5 червня 2012, 13:49
336
0
Реклама

ГНСУ надані роз'яснення відносно нарахування податкових зобов'язань по ПДВ при знищенні товару внаслідок пожежі або крадіжки.

Якщо суми ПДВ, сплачені при придбанні товарно-матеріальних цінностей, віднесені платником податків до складу податкового кредиту, то оскільки у зв'язку з їх крадіжкою (знищенням внаслідок пожежі) вони не можуть бути використані в господарській діяльності, платник податків повинен нарахувати податкові зобов'язання незалежно від того, чи встановлені винні особи і чи стягаються з таких осіб збитки.

При цьому відшкодування заподіяних збитків винними особами не призводить до додаткового виникнення податкових зобов'язань по ПДВ.

У разі коли платник податків не здійснив відповідне нарахування податкових зобов'язань по ПДВ за підсумками крадіжки (знищення внаслідок пожежі) товарно-матеріальних цінностей, а органом ГНСУ в ході проведення документальної перевірки буде встановлений факт заниження податкових зобов'язань по ПДВ і донараховані податкові зобов'язання по ПДВ, до цього платника податків будуть застосовані відповідні фінансові санкції. При цьому ці нарахування можуть бути проведені в ході документальної перевірки, з обов'язковою вказівкою в акті перевірки виду порушення і порушених статей нормативно-правових актів (лист від 11.04.2012 р. № 5378/5/15-3416).

До речі, корисні відомості про віддзеркалення в обліку подібного роду операцій можна почерпнути в консультаціях "Визначення розміру збитків від розкрадання, недостачі, знищення матеріальних цінностей. Податковий і бухгалтерський облік" і "Як відбиваються у бухгалтерському і податковому обліку недостачі"?.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини