Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Збільшений повторний штраф за ненадання податкової декларації може застосовуватися впродовж року з дня фіксації першого порушення

3 липня 2012, 12:58
261
0
Реклама

ГНСУ розглянула порядок застосування словосполучення "впродовж року" згідно п. 120.1 НКУ і повідомила таке.

Згаданий пункт передбачає штраф у розмірі 170 грн. за кожне непредставлення або несвоєчасне представлення податкових декларацій (розрахунків). Ті ж дії, здійснені платником податків, до якого впродовж року був застосований штраф за таке порушення, тягнуть накладення штрафу у розмірі 1020 грн. за кожне таке непредставлення або несвоєчасне представлення.

Тобто повторний штраф у розмірі 1020 грн. накладається у разі порушення терміну представлення податкової декларації (розрахунку) незалежно від виду податку платником, до якого впродовж року вже застосовувався штраф за таке порушення, і в період до одного року (до 365 або 366 днів) прийнято податкове повідомлення-рішення.

Таким чином, п. 120.1 НКУ не прив'язує термін "календарний рік" до можливості застосування повторного штрафу.

Додатковим аргументом автори такої думки називають застосування принципу аналогії, передбаченого для випадків повної або часткової відсутності регулюючих норм.

Для аналогії податківці вибрали ст. 39 КУоАП, згідно якої особа, піддана адміністративному стягненню і впродовж року з дня закінчення виконання стягнення що не зробило нового адміністративного правопорушення, вважається таким, що не піддавалося адміністративному стягненню.

Отже, для визначення повторності правопорушення відповідно до п. 120.1 НКУ відлік 365 днів (для высокосного року - 366) починається з дати винесення податковим органом податкового повідомлення-рішення (лист від 10.05.2012 р. № 13270/7/10-1117/1973).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини