Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ГНСУ просить не плутати інвестиційні збитки із загальними

31 серпня 2012, 10:00
217
0
Реклама

ГНСУ роз'яснила свій лист від 09.08.2012 р. № 320/0/71-12/15-1217 про перенесенні збитків від операцій з цінними паперами.

Податківці відмітили, що прибуток від операцій з цінними паперами (корпоративними правами) включається до складу прибутків за результатами звітного періоду, в якому здійснюється продаж цінних паперів. При цьому негативний фінансовий результат по торгівлі цінними паперами за своєю суттю є витратами на придбання цінних паперів (не проданих на теперішній час), понесеними в минулих податкових періодах, і не є негативним значенням об'єкту оподаткування по податку на прибуток.

Таким чином, йдеться про інвестиційну діяльність (витрати на придбання цінних паперів), а не про негативне значення об'єкту оподаткування по податку на прибуток.

Крім того, податкове відомство привело статистику, яка на його думку дозволяє припустити високі податкові риски в цій сфері, а практика свідчить, що механізми фондового ринку часто використовуються для ухилення від оподаткування, приховання прибутків і інформації про структуру власності активів реального сектора і т. д.

Були озвучені такі цифри:

- доля операцій з цінними паперами, які проводяться через організовані (біржові) механізми, в загальному об'ємі таких операцій складає менше 11 %. Загальний об'єм договорів, виконаних торговцями цінними паперами в 2011 р., склав 2,2 трлн. грн., з них тільки на 235 млрд. грн. було ув'язнено договорів на організованому біржовому ринку;

- за підсумками 2011 р. оператори фондового ринку задекларували прибуток від торгівлі цінними паперами у розмірі 119 млн. грн., а збитки - 159 млрд. грн.;

- в поточному році доля збиткових операцій, по офіційній звітності операторів, досягає в середньому 73 %, а у страхових організацій доходить до 88 %.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини