Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ухвалений Закон про внесення змін до НКУ

23 листопада 2012, 09:26
232
0
Реклама

БРЕШУ прийняла Закон про внесення змін до НКУ відносно перегляду ставок деяких податків і зборів.

Текст, підготовлений до другого читання, окрім підвищення ставок акцизного податку, збору за першу реєстрацію транспортного засобу, екологічного податку, плати за землю, збору за користування радіозв'язком, збору за спеціальне водокористування, збору за заготівлю деревини, передбачає, зокрема, наступні нововведення.

ПДВ

До 01.07.2013 р. припинена дія пп. "ї" п. 201.1 НКУ. У цьому підпункті встановлюється реквізит податкової накладної, який був доданий Законом № 5083, але так і не використовувався, - дата і номер митної декларації. Сюди це нововведення перекочувало з окремого законопроекту.

Єдиний податок

Для платників 5 і 6 груп:

- знято обмеження по кількості найнятих робітників;

- понижені ставки з 7 % і 10 % до 5 % і 7 %.

Передбачено включення до складу доходу платника 5 груп, який є платником ПДВ, суми кредиторської заборгованості, по якій збіг термін позовної давності (по даті списання).

Для платників 2 групи змінений звітний період з кварталу на рік.

Передбачена можливість подачі електронної заяви для переходу на спрощену систему оподаткування.

Адміністрування податків

1. При встановленні або розширенні існуючих податкові пільги дозволено застосовувати з наступного бюджетного року.

2. Платникам заборонено подавати уточнюючі розрахунки до декларацій за будь-який звітний період по відповідному податку і збору, який перевіряється контролюючим органом, не лише при проведенні виїзних податкових перевірок, але і невиїзних.

3. Введений новий вид документальної невиїзної позапланової перевірки - електронна, яка проводиться на підставі заяви, поданої суб'єктом господарювання з незначною мірою ризику по місцю податкового обліку. Починається така перевірка через 10 днів після подачі заяви.

Для проведення електронної перевірки платник подає в орган податкової служби в електронній формі з дотриманням умови відносно реєстрації електронного підпису підзвітних осіб документи, пов'язані з численням і сплатою податків і зборів, якщо такі документи створюються таким платником в електронній формі і зберігаються на машинних носіях інформації.

Форма заяви і формат інформації, а також порядки їх представлення і розгляду встановлюються Мінфіном.

За результатами електронної перевірки складається довідка, один екземпляр якої після реєстрації вручається платникові податків або його представникові.

Впродовж п'яти робочих днів з дня вручення довідка підлягає підписанню і поверненню в податковий орган. У разі незгоди з текстом довідки дозволяється додати заперечення і брати участь в їх розгляді.

Заперечення розглядаються впродовж п'яти робочих днів з дня їх отримання, а відповідь спрямовується платникові в порядку, визначеному для напряму податкових повідомлень-рішень.

За результатами електронної перевірки:

а) податковий орган не має права складати акт і визначати суми податкових зобов'язань;

б) платник зобов'язаний здійснити самостійне виправлення помилок в раніше поданих деклараціях.

Електронні перевірки проводяться для платників податків :

- що застосовують спрощену систему оподаткування, - з 01.01.2014 р.;

- суб'єктів господарювання мікро, малого і середнього бізнесу - з 01.01.2015 р.;

- інших платників податків - з 01.01.2016 р.

Також передбачені зміни до Законів про ВЭД, про порядок розрахунків в іноземній валюті, про державне регулювання звернення спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

У разі підписання Президентом Закон набуде чинності з 01.01.2013 р., окрім норми про збільшення ставок акцизного податку на спирти і алкогольні напої, яка набуде чинності на 3 місяці пізніше (проект від 20.11.2012 р. № 10687).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини