Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Інвалідам дозволено самостійно забезпечувати себе роботою

23 листопада 2012, 12:32
167
0
Реклама

БРЕШУ прийняла Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно зайнятості інвалідів" (проект № 9438).

Законом, зокрема, передбачено збільшення штрафу з 10-20 до 50-100 НМДГ за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, ухилення від реєстрації або несвоєчасну реєстрацію у відділенні Фонду соцзахисту інвалідів, а також за неуявлення або несвоєчасне представлення звіту про зайнятість і працевлаштування інвалідів.

Перелік працедавців, які зобов'язані створювати робочі місця для інвалідів, поповнився фізособами, що використовують найману працю.

На окрему увагу заслуговують наступні нововведення.

1. Уточнено, що адаптація існуючого або встановлення нового устаткування для облаштування робочих місць з урахуванням індивідуальних функціональних можливостей інвалідів здійснюється розумно.

2. Передбачена можливість реалізації інвалідом свого права на працю не лише шляхом звернення до працедавців або за сприяння центру зайнятості, але і самостійного забезпечення себе роботою.

Варто відмітити, що законодавці вибрали не зовсім вдалий критерій для визначення рівня завершеності облаштування робочого місця для інваліда.

Інвалід отримає справедливий аргумент для підкріплення прохання про приведення робочого місця у відповідність зі своїм розумінням розумності, працедавець отримає не менш переконливий привід, щоб відмовити в таких проханнях на підставі того, що згідно з його особистим світоглядом робоче місце цілком розумне, а увесь процес облаштування у результаті ризикує надовго зависнути в нескінченному пошуку меж розумного.

Ну а завдяки другому пункту, із спокійною душею самостійно забезпечать себе роботою інваліди, які не наважувалися на такий крок.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини