Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВРУ схвалила нові правила оподаткування цінних паперів

7 грудня 2012, 14:47
278
1
Реклама

БРЕШУ прийняла два закони про удосконалення системи адміністрування податків (проекти № 11284 і № 11285).

Голова ГНСУ, який прогнозував ця подія, відмітивщо нові правила оподаткування операцій з цінними паперами і дериватами дозволять наблизити облік загального фінансового результату по вказаних операціях до стандартів бухгалтерського обліку і сприяти створенню в Україні прозорого і інвестиційно-привабливого цінно-паперового ринку.

Окрім цього, на думку головного податківця, законопроекти надають податковій службі ефективні інструменти для ліквідації схем мінімізації оподаткування і детінізації ринку цінних паперів.

За оцінками фахівців ГНСУ, загальний об'єм ринку цінних паперів в 2011 році склав близько 2,2 трлн. грн., з яких тільки на 235 млрд. грн. було ув'язнено договорів на організованому біржовому ринку. Відрахування до бюджету склали 152 млн. грн. податку на прибуток. За попередніми оцінками перехід до прозорих правил ціноутворення і обліку операцій з цінними паперами збільшить надходження до бюджету приблизно в 40 разів.

Також передбачено, що загальні правила оподаткування (облік у валових витратах 25 % негативного фінансового результату від операцій з цінними паперами) почнуть діяти з 01.01.2013 р., а сформований до цієї дати негативний фінансовий результат окремого обліку операцій з цінними паперами, за винятком вартості їх придбання, не включається у витрати податкового обліку і переноситься в зменшення прибутків від операцій з цінними паперами майбутніх періодів.

Голова ГНСУ підкреслив, що нововведення були погоджені з представниками ринку. Наприклад, ставка податку з обороту по операціях з усіма позабіржовими паперами була зменшена з 3 % до 1,5 %, для операцій з біржовими цінними паперами при 0-ій ставці податку на оборот також передбачено зниження податку на прибуток до 10 %.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини