Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ГНСУ розглянула можливість підтвердження відшкодування ПДВ електронною ГТД

26 грудня 2012, 12:39
269
0
Реклама

ГНСУ в ході розгляду питання про можливість надання органам ГНСУ електронних екземплярів ГТД в процесі оформлення бюджетного відшкодування ПДВ процитувала ряд законодавчих норм, зокрема, наступні.

Згідно п. 200.8 НКУ до декларації на отримання бюджетного відшкодування додаються розрахунок суми бюджетного відшкодування і оригінали митних декларацій. У випадку якщо митне оформлення товарів, вивезених за межі України, здійснювалося з використанням електронної митної декларації, така електронна митна декларація надається митним органом органу податкової служби в порядку, затвердженому КМУ, в електронній формі з дотриманням умови відносно реєстрації електронного підпису.

Положенням про митну декларацію передбачений напрям в ГНСУ Держмитслужбою завіреним електронним цифровим підписом посадовця митного органу ГТД, якщо митне оформлення товарів здійснювалося з використанням електронної митної декларації (митній декларації, заповненій в звичайному порядку, тимчасовій митній декларації, періодичній митній декларації, додатковій декларації ), не пізніше наступного робочого дня після її оформлення.

Електронна митна декларація, а також повідомлення про фактичне вивезення товарів за межі України спрямовуються Держмитслужбою ГНСУ в погоджених ними форматах за допомогою інформаційно-телекомунікаційних систем.

При цьому згідно п. 18 Порядку заповнення і представлення звітності по ПДВ у разі наявності експортних операцій (заповнення рядка 2.1 декларацій) до декларації додаються оригінали митних декларацій (екземпляри декларанта). Платники, які подають податкову звітність в електронному вигляді, оригінали митних декларацій (екземплярів декларанта) подають окремо в порядку, визначеному для представлення податкової звітності в паперовому виді.

Електронна ГТД вважається оформленою за наявності внесеної в декларацію за допомогою автоматизованої системи митного оформлення відмітки про завершення митного оформлення, завіреним електронним цифровим підписом посадовця митного органу, який завершив митне оформлення. Інформація про оформлення електронної ГТД вирушає декларанту електронним повідомленням, завіреним електронним цифровим підписом посадовця митного органу.

Статтею 8 Закону про електронні документи визначений правовий статус електронного документу і передбачено, що юридична сила електронного документу не може бути спростована тільки тому, що він має електронну форму, і встановлений винятковий перелік випадків, коли електронний документ не може бути застосований як оригінал.

При відправці електронного документу декільком адресатам або його зберіганні на декількох електронних носіях інформації, кожен з електронних екземплярів вважається оригіналом електронного документу (ст. 7 Закону про електронні документи).

Оскільки деякі з вказаних норм втратили силу, автори листа повідомили, що за загальним принципом права, у разі зміни норми права, закріпленої в акті вищої юридичної сили, у виконання якої прийнятий підзаконний нормативно-правовий акт, останній застосовується в частині, цій нормі права, що не суперечить, до прийняття відповідного акту згідно з вимогами нової норми (лист від 11.12.2012 р. № 11241/0/71-12/10-1117/4680).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини