Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Минсоцполитики роз'яснило нюанси індексації зарплати

17 квітня 2013, 15:12
178
1
Реклама

Минсоцполитики відмітило, що у разі підвищення працівникові зарплати на суму менше суми індексації, яка повинна нараховуватися в місяці підвищення, здійснюється підвищення зарплати і додається сума індексації, визначена з урахуванням суми підвищення зарплати.

Певна сума індексації фіксується і виплачується в такому розмірі до наступного збільшення заробітної плати, при якому таке збільшення перевищить фіксовану суму індексації.

Якщо наступне підвищення заробітної плати не перевищує фіксовану величину, то здійснюється підвищення заробітної плати і додається раніше зафіксована величина індексації.

Порядком індексації не передбачений механізм визначення суми індексації і фіксованої її величини, якщо працівник працював неповний робочий час.

Враховуючи, що при нарахуванні сум індексації застосовується прожитковий мінімум, який визначається з розрахунку на місяць, на думку авторів листа, сума індексації і фіксована її величина повинні визначатися в розрахунку за повний робочий час, а виплачуватися пропорційно відпрацьованому робочому часу.

Це обгрунтовується тим, що працівник, який працював неповний робочий місяць, наприклад, знаходився на лікарняному, у відпустці або відрядженню, отримав відповідні виплати, розраховані виходячи з середньої зарплати, що враховує суми індексації.

У випадку якщо плата праці за дні відрядження розраховується не по середній зарплаті, то сума індексації і фіксована її величина повинні виплачуватися за повний робочий час.

У випадку якщо працівник працював на 0,5 ставок, а потім перейшов на місячну норму часу і при цьому посадовий оклад (ставка) не збільшувався, то базовий місяць у такому разі не міняється. Якщо при перекладі працівника з 0,5 ставки на повну відбувається підвищення посадового окладу (ставки), то має бути проведене порівняння суми підвищення заробітної плати і суми індексації з розрахунку за повний робочий час.

Якщо умови оплати праці передбачають виплату за наднормові і за роботу в нічний час, то у разі підвищення посадового окладу відбувається і підвищення доплат за наднормові, і за роботу в нічний час. Таке підвищення враховується при визначенні базового місяця при проведенні індексації.

При цьому якщо посадовий оклад (ставка) не підвищується, а відбувається тільки збільшення доплат за наднормові і в нічний час за рахунок кількості відпрацьованих нічних годин, то при такому збільшенні зарплати базовий місяць при проведенні індексації не міняється.

Доплата за святкові дні при визначенні базового місяця не враховується, оскільки така доплата не носить постійний характер (лист від 27.12.2012 р. № 518/10/136-12).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини