Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВРУ схвалила новий порядок застосування звичайних цін

10 липня 2013, 15:46
179
0
Реклама

БРЕШУ прийнятий законопроект від 12.03.2013 р. № 2515 про впровадження з 01.09.2013 р. в систему оподаткування механізму трансфертного ціноутворення - нового порядку визначення і застосування звичайних цін.

Звичайні ціни для податку на прибуток і ПДВ застосовуються до так званих контрольованих:

1) хозоперациям з придбання (продажу) товарів (робіт, послуг), здійснюваних за участю пов'язаних осіб :

- нерезидентів;

- резидентів, що задекларували збиток по податку на прибуток за попередній звітний рік;

- резидентів, що застосовують спеціальні режими оподаткування за станом на початок звітного року;

- резидентів, що сплачують податок на прибуток підприємств або ПДВ не по основній ставці на початок звітного року;

- резидентів, що не були платниками податку на прибуток підприємств або ПДВ за станом на початок звітного року;

2) операціям за участю нерезидента, що сплачує податок на прибуток (корпоративний податок) по ставці на 5 і більше процентних пунктів нижче за українську.

Згадані операції визнаються контрольованими за умови, що річна сума розрахунків платника з кожним контрагентом складає не менше 50 млн. грн. (без урахування ПДВ).

Визначення ціни в контрольованій операції здійснюється за допомогою методів: порівняльної неконтрольованої ціни (аналогів продажу), ціни перепродажу, "витрати плюс", чистого прибутку, розподілу прибутку. При виборі методу платник враховує повноту і достовірність, а також пріоритет застосування першого методу.

Ціна в контрольованій операції визнається звичайною, якщо податковим органом не доведене зворотне. Для великих платників передбачена можливість взаємного узгодження цін в контрольованих угодах шляхом підписання протоколу.

Податковий контроль за визначенням цін в контрольованих операціях здійснюється податковими органами шляхом:

1) моніторингу цін в контрольованих операціях на підставі даних з електронних звітів, які платники зобов'язані представляти щорічно (до 1 травня). Також платники зобов'язані надавати по запиту податкових органів документацію по контрольованих операціях;

2) перевірок, які проводяться у разі виявлення в процесі податкового контролю фактів неувімкнення платником контрольованих операцій в річний звіт, виявлення в процесі моніторингу фактів відхилення задекларованих цін контрольованих операцій від рівня звичайних цін, ненадання платником річного звіту або документації про контрольовані операції на відповідний запит. Тривалість перевірки контрольованих операцій не повинна перевищувати 6 місяців, але може бути продовжена ще на 6 місяців. Питання трансфертного ціноутворення не перевіряються у рамках планових перевірок.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини