Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У БУМ-МАРАФОН вже залучено близько 10 тисяч бухгалтерів

19 липня 2013, 14:07
319
0
Реклама

15 липня 2013 р. стартував всеукраїнський БУМ-МАРАФОН - на сьогодні в нього залучено більше 10 000 бухгалтерів і більше 35 експертів і представників влади.

Зараз поставлено 432 унікальні питання.

Нагадуємо, що поставити питання у БУМ-МАРАФОН може кожен бухгалтер, у рамках прем'єрного показу - безкоштовно. Щоб поставити питання, треба зайти в КОНФЕРЕНЦ-ЗАЛ Буму і залишити питання по темі, що цікавить.

Попереду ще 4 дня МАРАФОНУ - з 22 по 25 липня. Якщо ви не користуєтеся Бумом, його можна викачати на buhgalter.ua.

У перший день МАРАФОНУ експерти по бухгалтерському і податковому обліку відповідали користувачам Бухгалтерського Розумного Модуля на питання по трьох темах:

• Трудовий кодекс: нюанси нарахування зарплати з урахуванням постійних змін в цій сфері;

• Питання по прибутку у рамках теми "Податки і збори";

• Про договори крізь призму оподаткування і обліку.

Теми МАРАФОНУ виявилися актуальними. Всього в обговорення тим першого дня було залучено 1480 бухгалтерів. Експерти відповіли в перший день на 108 питань.

Найцікавіші питання і відповіді першого дня БУМ-МАРАФОНА :

Питання 1: "Сільгосппідприємство перекладене на оподаткування на загальних підставах, декларацію по податку на прибуток повинні здавати як і усе або податковий період з червню по червень"?

Відповідає Людмила Тимофеева, головний фахівець АФ "Контракты-Аудит", аудитор, податковий консультант, фахівець з питань оподаткування прибутку і ПДВ :

"Відповідно до пп. 152.9.1 Податкового кодексу України для виробників сільськогосподарської продукції, визначених статтею 155, річний податковий період починається з 1 липня потокового звітного року і закінчується 30 червня наступного звітного року.

А статтею 155 до сільськогосподарських підприємств віднесено підприємства, у яких дохід від продаж сільськогосподарської продукції власного виробництва за попередній звітний податковий рік перевищує 50 відсотків загальної суми доходу".

Питання 2: "Здрастуйте! Підприємство орендувало приміщення під магазин і в договорі оренди прописано, що при укладенні договору оренди орендар повинен сплатити перший і останній місяць оренди. У разі дострокового розірвання договору орендна плата за останній місяць не повертається орендареві, а є штрафною санкцією. При платі орендної плати за перший і останній місяці орендодавець видав податкову накладну на повну суму передоплати, а акт виконаних робіт тільки за перший місяць. При достроковому розірванні договору орендодавець не надав розрахунок коригування на штрафну санкцію. Чи повинен орендар коригувати податковий кредит по ПДВ, отриманий при оплаті за останній місяць оренди, який надалі йде в залік як штрафна санкція згідно з угодою оренди? Якщо повинен, то яким документом - коригуванням податкового кредиту або податкової накладної"?

Відповідає Олена Адамантис, експерт компанії "ЛІГА: ЗАКОН" :

"Так, повинен. Адже неповернення завдатку (оплати оренди за останній місяць) є штрафною санкцією, вживаною за порушення договірних зобов'язань. Штрафні санкції за порушення договірних зобов'язань, у свою чергу, не є компенсацією вартості товарів/послуг. А тому при застосуванні цієї штрафної санкції сталася зміна суми компенсації вартості оренди приміщення, що згідно ст. 192 НК є основою для коригування податкового кредиту орендаря. Оскільки в результаті "перекваліфікації" завдатку з компенсаційної плати за оренду приміщення в штрафну санкцію сума компенсації за таку оренду в цілому зменшилася, то орендар повинен зменшити суму податкового кредиту за результатами того податкового періоду, в якому сталося завищення цього податкового кредиту (тобто того місяця, в якому завдаток був сплачений орендодавцеві). Орендодавець, у свою чергу, повинен зменшити свої податкові зобов'язання на суму завдатку. Для цього постачальник послуги (орендодавець) повинен виписати розрахунок коригування до податкової накладної, зареєструвати його в Єдиному реєстрі податкових накладних, після чого - видати оригінал такого розрахунку орендареві. Якщо він цього не зробив, варто подати на нього скаргу в орган ДПС, аналогічно тому, як подаються такі скарги у разі непредставлення орендодавцем податкової накладної".

Питання 3: "Компенсація Фондом податків по декретних відпустках"?

Відповідає Тетяна Мойсеенко, бухгалтер-експерт, податковий консультант, фахівець з трудового права:

"З 01.07.2013 року набули чинності зміни до Закону № 2464, згідно з якими посібник з вагітності і пологів обкладається ЕСВ.

Утримання ЕСВ проводиться у розмірі 2 % за рахунок суми посібника. Наприклад, сума нарахованого посібника з вагітності і пологів склала 10 тис., сума утриманого ЕСВ 2 % = 200 грн. Після перерахування Фондом соцстраху на спецрахунок підприємства суми 10 тис. грн. підприємство перераховує 2 % ЕСВ (200 грн.) в день виплати посібника робітниці, і на руки їй - суму посібника 9800 грн.

Нарахування ЕСВ на суму посібники проводиться у розмірі 33,2% (якщо робітниця не відноситься до категорії інвалідів) і оплачується підприємством. Згідно ст. 143 Податкові кодекси сума нарахованого ЕСВ на посібник з вагітності і пологів відноситься до складу податкових витрат.

Законодавством не передбачена можливість компенсації підприємству сум нарахованого ЕСВ".

Повний список відповідей за 15 липня, а також інформацію по темах і спікерах-експертах читайте в КОНФЕРЕНЦ-ЗАЛІ Буму.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини