Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Питання по трансфертному ціноутворенню - найпопулярніші у Бумі

3 вересня 2013, 14:54
372
0
Реклама

Продовжуємо анонсувати призначені для користувача питання, задані в Бухгалтерський Розумний Модуль. На початку вересня список Топ-питань Буму повністю оновився. Самими затребуваними серед бухгалтерів стали питання по трансфертному ціноутворенню і по звітності по ЕСВ.

Нагадаємо, топові бухгалтерські питання в Бухгалтерському Розумному Модулі визначаються щодня. Серед загальної маси питань, що поступають у БУМ, редакція модуля щодня виділяє найактуальніші і публікує відповіді на них на головній сторінці Буму в рубриці Топ-питання дня.

Топ-питання від 3 вересня:

1. Чи може магазин роздрібної торгівлі продавати алкогольні напої із старими акцизними марками, адже з 01 вересня 2013 року вводяться нові акцизні марки?

2. Які операції є контрольованими для цілей трансфертного ціноутворення?

3. Які існують методи визначення ціни в контрольованих операціях для цілей трансфертного ціноутворення?

4. Які особи визнаються пов'язаними особами для цілей трансфертного ціноутворення?

5. По якій формі і в який орган необхідно представляти звітність по ЕСВ за серпень і наступні звітні періоди 2013 року?

6. Куди звернутися, щоб отримати інформацію відносно банківських реквізитів для сплати ЕСВ з 11.08.2013 р.?

7. Які правила готівкових розрахунків з 01.09.2013 р.?

8. Чи може друк "Для податкових накладних" мати нумерацію?

9. Як відбиваються у бухгалтерському і податковому обліку витрати на аудит і юридичну допомогу підприємству?

10. Що таке трансфертне ціноутворення?

Відповіді на деякі з Топ-питань:

Питання 1: Які операції є контрольованими для цілей трансфертного ціноутворення?

Відповідь

Відповідно до нової редакції пп. 39.1.1 НКУ (яка набуде чинності з 01.09.2013 р.) податковий контроль за трансфертним ціноутворенням передбачає коригування податкових зобов'язань платника податків до рівня податкових зобов'язань, розрахованих за умови відповідності комерційних і фінансових умов контрольованій операції комерційним і фінансовим умовам, які мали місце під час здійснення порівнянних операцій, передбачених ст. 39 НКУ, сторони яких не є пов'язаними особами.

Контрольованими операціями є операціїперераховані в пп. 39.2.1.1 НКУ:

• господарські операції з придбання (продажу) товарів (робіт, послуг), які здійснюються платниками податків з пов'язаними особами - нерезидентами (умови операцій, однією із сторін яких є нерезидент, деталізовані в підпунктах 39.2.1.2 - 39.2.1.4 НКУ);

• господарські операції з придбання (продажу) товарів (робіт, послуг), які здійснюються платниками податків з пов'язаними особами - резидентами, які :

- задекларували негативне значення об'єкту оподаткування по податку на прибуток за попередній податковий (звітний) рік;

- застосовують спеціальні режими оподаткування за станом на початок податкового (звітного) року;

- сплачують податок на прибуток підприємств і ПДВ по іншій ставці, чим базова (основна), встановлена відповідно до НКУ, за станом на початок податкового (звітного) року;

- не були платниками податку на прибуток підприємств і ПДВ за станом на початок податкового (звітного) року.

Резюме:

Контрольованими операціями є операції, перелік яких представлений в НКУ.

Питання 2: По якій формі і в який орган необхідно представляти звітність по ЕСВ за серпень і наступні звітні періоди 2013 року?

Відповідь

У зв'язку з тим що Міністерством прибутків і зборів України ще узгоджуються проекти нормативно-правових актів, пов'язаних з адмініструванням єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, в т. ч. відносно представлення звітностіто після їх узгодження і обнародування у встановленому законодавством порядку буде визначено, по якій формі і в який орган треба представляти звітність по ЕСВ за серпень і наступні звітні періоди 2013 року.

Резюме:

Міністерством прибутків і зборів України ще узгоджуються проекти нормативно-правових актів, пов'язаних з адмініструванням єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Питання 3: Куди звернутися, щоб отримати інформацію відносно банківських реквізитів для сплати ЕСВ з 11.08.2013 р.?

Відповідь

Процедура адміністрування стосовно прийняття і обробки звіту відносно сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування і обліку сплати страхових засобів в картках особових рахунків платників продовжена до 31.08.2013 роки (лист Миндоходов України від 13.08.2013 № 9948/99-99-17-03-01-16).

Тобто до 31.08.2013 р. інформацію відносно банківських реквізитів для сплати єдиного внеску можна отримати, звернувшись до Пенсійного фонду по місцю реєстрації платника податків, а з 01.09.2013 р. таку інформацію надає орган прибутків і зборів по основному місцю реєстрації платника податків або на сайті Міністерства прибутків і зборів України.

Резюме:

З 01.09.2013 роки інформацію відносно банківських реквізитів для сплати єдиного внеску надає орган прибутків і зборів по основному місцю реєстрації платника податків.

З відповідями на усі Топ-питання можна ознайомитися у Бумі.

Якщо ви не є користувачем Буму, до 18 вересня поспішите встановити БУМ за спеціальною ціною - 99 грн. Детальніше на buhgalter.ua.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини