Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ роз'яснив умови здійснення валютних перекладів фізособами

21 жовтня 2013, 13:56
248
1
Реклама

НБУ роз'яснив порядок застосування постанови № 365що обмежує операції фізосіб з рахунками в іноземній валюті.

Автори листа повідомили, що вимоги постанови № 365 не поширюються на операції за розрахунками акредитованих в МЗС дипломатичних представництв, консульств іноземних держав і представництв міжнародних організацій з власними співробітниками, що не є громадянами України або що не проживають в ній постійно.

Зарахування надходжень в іноземній валюті в межах України на поточний рахунок фізичної особи (резидента або нерезидента) в іноземній валюті здійснюється тільки за договором дарування валютних цінностей, засвідченим нотаріально.

Якщо фізична особа - одержувач перекладу в іноземній валюті не має відкритого поточного рахунку в національній валюті і:

- має рахунок в іноземній валюті і було ідентифіковано, то уповноважений банк для здійснення зарахування гривневого еквіваленту від продажу надходжень в іноземній валюті відкриває такій особі поточний рахунок в національній валюті. Укладення договору банківського рахунку в гривнях здійснюється при першому зверненні такої особи у банк;

- не було ідентифіковано, то уповноважений банк зараховує гривневий еквівалент від продажу надходжень в іноземній валюті такій особі на окремий аналітичний рахунок балансового рахунку 2909 "Інша кредиторська заборгованість по операціях з клієнтами банку" до моменту звернення фізичної особи у банк для відкриття поточного рахунку в гривнях.

Ініціація перекладу в іноземній валюті в межах України, продаж цієї іноземної валюти за гривню і наступне зарахування гривневого еквіваленту на поточний рахунок одержувача перекладу здійснюється з урахуванням наступних вимог:

- міжбанківський переклад виконується в строк до трьох операційних днів;

- внутрішньобанківський переклад виконується в строк, встановлений внутрішніми нормативними актами банку, але не більше двох операційних днів.

Представник по нотаріально засвідченому дорученню має право вносити готівкову іноземну валюту на поточний рахунок в іноземній валюті фізичної особи (резидента або нерезидента) (лист від 16.10.2013 р. № 29-209/17998).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини