Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ роз'яснив нові правила визначення платежности грошей

23 грудня 2013, 16:13
305
0
Реклама

НБУ в ході роз'яснення нової редакції Правил визначення платіжних ознак і обміну банкнотів, розмінних і оборотних монет національної валюти України відмітив, зокрема, наступне.

1. Відносно проставляння працівником банку на платіжному банкноті напису (відбитку штампу) "до обміну", а з лицьового боку - площі банкнота (у відсотках), що залишилася, дати підпису і відбитку іменного штампу (кода) працівника каси.

Ця вимога торкається банкнотів, що приймаються безпосередньо від пред'явника. Якщо працівник каси банку упевнений, що банкнот справжній, але втратила частину площі або розірвана (розрізала) на дві частини, він повинен визначити площу банкнота, що залишилася, і перевірити наявність обох однакових серійних номерів. Після цього, якщо працівник каси визнав банкнот платіжним, він проставляє на ній напис і відповідні реквізити.

2. Про оформлення банкнотів, пошкоджених вогнем, водою, різними рідинами або хімікатами, площа яких під час прийняття і обробки може стати менше, ніж 55 % первинній площі, якщо такі виявлені безпосередньо у банку.

Якщо вказані банкноти будуть виявлені безпосередньо у банку (ушкодження у банкоматі, сейфі і т. п.), їх слід передати як банкноти сумнівної достовірності і платежности в територіальне управління НБУ для проведення дослідження. При цьому банк повинен повідомити про ситуацію, в результаті якої сталося ушкодження банкнотів (оформити заяву згідно з додатком 2 до Правил).

3. Відносно поняття "Уповноважені підрозділи НБУ".

Це територіальні управління, Операційне управління, Центральне сховище, Генеральний департамент регулювання грошового обігу, які здійснюють касові операції в національній валюті, дослідження сумнівних відносно достовірності і платежности банкнотів (монет), обмін непридатних до звернення і вилучених із звернення банкнотів (монет) на придатні, знищення неплатіжних банкнотів (монет) і взаємодіють з банками України з цих питань (лист від 17.12.2013 р. № 67-008/28340).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини