Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Форми декларацій продовжують діяти в ході їх оскарження

30 грудня 2013, 13:38
224
0
Реклама

ВАСУ в ході розгляду питання про застосування заходів забезпечення позову у разі оскарження платниками підзаконних нормативно-правових актів Мінфіну або Миндоходов повідомив таке.

Законодавство передбачає позасудовий порядок захисту платником податків своїх прав і інтересів, пов'язаних з віддзеркаленням в податковій звітності даних податкового обліку. Незалежно від встановленої форми податкової звітності, платник має право подати відповідну звітність таким чином, який, на його думку, правильно відбиває зміст його прав і обов'язків у сфері оподаткування.

Це не позбавляє його права оскаржити в суді нормативно-правовий акт (його окремі положення), який, на його думку, не відповідає вимогам закону.

В той же час при вирішенні питання по забезпеченню позову платника податків про визнання незаконними нормативно-правових актів Мінфіну або Миндоходов суди повинні враховувати юридичну можливість самостійної реалізації платником податків своїх прав і обов'язків незалежно від змісту форм податкової звітності.

Платник може реалізувати своє право на належне, як він вважає, віддзеркалення показників податкового обліку, навіть до моменту рішення судом по суті справи про законність форм податкової звітності. При цьому зазвичай не створюється неминуча загроза для реалізації платником податків своїх прав і обов'язків, а відновлення відповідних прав у разі прийняття судом рішення на користь платника податків не може бути ускладнено.

При таких обставинах у судів відсутні основи для вжиття заходів забезпечення позову у вигляді припинення дії обжалуемого нормативно-правового акту, яким затверджені форми податкової звітності.

Існування підзаконного нормативно-правового акту не в усіх випадках виключає фактичну реалізацію платниками своїх прав і інтересів. У окремих ситуаціях платники податків не позбавлені можливості діяти на підставі нормативних актів вищої юридичної сили, зокрема НКУ. При цьому у разі застосування до такого платника негативних правових наслідків, у тому числі визначення контролюючим органом грошових зобов'язань такому платникові, він не позбавлений права оскаржити в суді відповідні нарахування. При цьому суд вирішуватиме справу з урахуванням ієрархії нормативних актів, віддаючи перевагу актам вищої юридичної сили.

Отже, вживати заходи забезпечення позову про незаконність нормативно-правових актів Мінфіну і Миндоходов суди повинні з урахуванням фактичних об'єктивних перешкод в реалізації прав і інтересів платника або виникнення значних ускладнень в їх захисті в майбутньому (лист від 25.12.2013 р. № 1770/12/13-13).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини