Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ розглянув обмеження у сфері готівкових розрахунків

27 січня 2014, 15:04
216
1
Реклама

НБУ в ході розгляду умов здійснення готівкових розрахунків відмітив наступне.

Вимоги про обмеження готівкових розрахунків фізичної особи з підприємством (підприємцем), торкаються розрахунків:

- як фізичної особи - платника з підприємством-одержувачем, так і розрахунків підприємства-платника з фізичною особою - одержувачем;

- по угодах, предметом яких є будь-які матеріальні і нематеріальні блага, які можуть бути оцінені в грошовій формі, у тому числі розрахунків по договорах, пов'язаних з корпоративними правами, наданням або поверненням позики, виплатою неустойки;

- протягом одного дня. Наприклад, оплата за договором, загальна сума по якому перевищує 150000 гривен, в різні дні частями, кожна з яких не перевищує встановлену суму обмеження, не суперечить законодавству.

Підприємства (підприємці) повинні здійснювати розрахунки по своїх грошових зобов'язаннях, що виникають в господарських стосунках, пріоритетно у безготівковій формі.

Фізичні особи для здійснення розрахунків з фізичними особами по договорах купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, на суму більше 150000 гривен, а також з підприємствами (підприємцями) за товари (роботи, послуги) на суму більше 150000 гривен мають право внести готівкові засоби у банк або небанківську фінансову установу, які в установленому порядку отримали ліцензію на переказ коштів без відкриття рахунку, для наступного їх зарахування на рахунки одержувачів.

У разі здійснення розрахунків між фізичними особами - резидентами і фізичними особами - нерезидентами по договорах купівлі-продажу майна, об'єктом іноземного інвестування, що не являється, в Україну, банкам необхідно пропонувати клієнтам для здійснення таких операцій використовувати окремий поточний рахунок нотаріуса. Так, нотаріусам для здійснення нотаріальних дій з прийняття в депозит грошової суми відкриваються окремі поточні рахунки.

Обмеження готівкових розрахунків не поширюються на банки і територіальні управління НБУ під час проведення розрахунків за реалізовані населенню/здані населенням дорогоцінні, банківські метали і монети.

Якщо банк здійснює розрахунки готівкою, пов'язані із забезпеченням власних виробничих (господарських) потреб, то на такі розрахунки банку поширюються обмеження граничних сум готівкових розрахунків (лист від 24.01.2014 р. № 11-116/3159).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини