Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як обкладати ПДВ ліків і медпрепарати

3 квітня 2014, 12:15
1032
1
Реклама

На сайті Державної служби по лікарських засобах обнародувані приклади формування ціни на ліки в умовах дії нових НДСных положень.

Норма про оподаткування ПДВ ліків і виробів медичного призначення набула чинності 1 квітня поточного року і викладена в наступній редакції:

"7 відсотків по операціях постачання лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні і внесених в Державний реєстр лікарських засобів (у тому числі аптечними установами), а також постачання виробів медичного призначення по переліку, затвердженому Кабінетом Міністрів України".

Тобто ПДВ нараховується по усьому ланцюжку постачань.

Допустимо, ціна виробника на лікарський засіб складає X грн., до якої він додає 7 % ставок ПДВ, - це та сума податку, яку виробник додає до ціни товару. В мить, коли дистриб'ютор придбаває лікарський засіб, у виробника виникає податкове зобов'язання (в сумі 7 % ПДВ, закладених в ціну препарату).

Дистриб'ютор при встановленні націнки бере за основу ціну виробника у розмірі Х (без урахування ПДВ), додає націнку у розмірі n. До встановленої таким чином базової ціни дистриб'ютор додає 7 % ПДВ. У момент реалізації лікарського засобу аптечному закладу у дистриб'ютора також виникає податкове зобов'язання.

Аптечна установа встановлює роздрібну націнку на лікарський засіб на основі базової ціни дистриб'ютора (Х + n). До ціни, що сформувалася таким чином, він додає 7 % ПДВ у момент реалізації товару.

Наприклад, виробник поставив дистриб'юторові товар на суму 107 грн. (у т. ч. ПДВ). У ціні препарату вже закладений податковий кредит (вхідний ПДВ), який складає 7 грн. Ця сума вказана в податковій накладній. Вартість товару без ПДВ складає 100 грн. Дистриб'ютор формує свою ціну для подальшої реалізації товару аптечним закладам. Для цього він робить націнку на товар, допустимо, 10 %. Ціна реалізації без ПДВ: 100 + 10 = 110 грн. Тепер на цю ціну необхідно нарахувати 7 %. Ціна реалізації з ПДВ складе 110 + 7,7 = 117,7 грн.

Аналогічну операцію здійснює аптечна установа: встановлює роздрібну націнку на товар, виходячи з його базової ціни. Припустимо, розмір націнки складає 10 %. Ціна реалізації без ПДВ складе 110 + 11 = 121 грн. Ціна реалізації з ПДВ: 121 + 8,47 = 129,47 грн.

Отже, в даному випадку податковий кредит (вхідний ПДВ) - сума, яку дистриб'ютор і аптечна установа отримали в ціні товару, складає 7 і 7,7 грн., відповідно.

Податкове зобов'язання (вихідний ПДВ) - сума, яку дистриб'ютор і аптечна установа нарахували на свою ціну товару у момент його реалізації, складає 7,7 і 8,47 грн., відповідно.

ПДВ, який повинен сплатити до бюджету дистриб'ютор, складає 7,7 - 7 = 0,70 грн.

ПДВ, який повинна сплатити до бюджету аптечна установа, складає 8,47 - 7,7 = 0,77 грн.

Звертаємо увагу, що введення цього податку не вплине на рентабельність аптечного бізнесу, адже ПДВ платить кінцевий споживач!

В умовах термінового введення ПДВ, коли механізм повернення товарних залишків постачальникові є економічно необгрунтованим і фізично неможливим, кожному суб'єктові на усьому ланцюжку постачань, включаючи аптечну установу, необхідно нарахувати ПДВ у момент першої події (оплати або постачання) і віднести 7 % ПДВ в податкове зобов'язання.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини