Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-питання дня у Бумі. Відмова від здійснення страхових виплат

19 травня 2014, 13:48
210
0
Реклама

Щодня у Бумі - Бухгалтерському Розумному Модулі - серед усіх питань від користувачів редакція виділяє самі затребувані і актуальні і додає їх в рубрику "Топ-питання дня".

Пропонуємо вашій увазі одне з Топ-питань цього тижня.

Чи має право страховик відмовитися від здійснення страхових виплат?

Відповідно до ст. 991 ГКУ страховик має право відмовитися від здійснення страхової виплати у випадку :

- навмисних дій страхувальника або особи, на користь якої укладений договір страхування, якщо вони були спрямовані на настання страхового випадку, окрім дій, пов'язаних з виконанням ними громадянському або службовому обов'язку, скоєних в стані необхідної оборони (без перевищення її рамок), або відносно захисту майна, життя, здоров'я, честі, гідності і ділової репутації;

- здійснення страхувальником або особою, на користь якої укладений договір страхування, умисного злочину, який привів до страхового випадку;

- представлення страхувальником свідомо неправдивих відомостей про об'єкт страхування або про факт настання страхового випадку;

- отримання страхувальником повного відшкодування збитків за договором майнового страхування від особи, яка їх нанесла;

- несвоєчасного повідомлення страхувальником без поважних на те причин про настання страхового випадку або створення страховикові перешкод у визначенні обставин, характеру і розміру збитків;

- наявність інших підстав, встановлених законом.

Слід зазначити, що за договором страхування можуть бути передбачені також інші підстави для відмови здійснити страхову виплату, якщо це не суперечить закону.

Рішення страховика про відмову здійснити страхову виплату повідомляється страхувальникові у письмовій формі з обгрунтуванням причин відмови.

Отже, страховик має право відмовитися від здійснення страхових виплат, зокрема у разі несвоєчасного повідомлення страхувальником без поважних на те причин про настання страхового випадку або створення страховикові перешкод у визначенні обставин, характеру і розміру збитків.

У Бумі: Бухгалтерському Розумному Модулі Ви можете також знайти відповіді на інші питання, пов'язані з темою обліку на підприємстві, страхування, що надає послуги. Наприклад:

- чи Обов'язково заповнювати додаток СП до податкової декларації по податку на прибуток страховика?

- чи Підлягає обкладенню ПДВ діяльність страхового агента за поданням страхових послуг?

- Як відбиваються в податковому обліку витрати на ремонт пошкоджених основних засобів (наприклад, автомобіля, фасаду офісу), зокрема, за рахунок страхового відшкодування?

і багато інших.

БУМ: Бухгалтерський Розумний Модуль - якнайповніша в Україні база відповідей експертів на питання по бухгалтерському обліку і оподаткуванню, кадровій тематиці, договірній роботі і іншим суміжним темам. Усі відповіді відповідають останнім змінам в законодавстві.

Викачати БУМ можна тут

Дізнайтеся більше про Бумі: Бухгалтерському Розумному Модулі на http://buhgalter.ua/

До 30 травня при купівлі Буму і системи ЛІГА :ЗАКОН діють спеціальні умови. Дізнайтеся більше про них тут

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини