Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відмовляємо в держзакупівлях за антиконкурентні дії: позиція Мінекономрозвитку

10 листопада 2014, 09:43
225
0
Реклама

Замовник може відмовити в участі в процедурі держзакупівлі, якщо її учасник (учасник попередньої кваліфікації) впродовж останніх трьох років притягувався до відповідальності за здійснення антиконкурентних дій, що стосуються спотворення результатів торгів (тендерів), з дати прийняття органами АМКУ рішення про застосування штрафу до суб'єкта господарювання і відповідного визнання здійснення ним порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Проте тут слід звернути увагу на наступний важливий висновок: замовники можуть застосувати вказані санкції за умови ухвалення таких рішень після набуття чинності "держзакупівельного" Закону, тобто з 20.04.2014 р.

Отже, підтвердити свою непричетність до порушення Закону про захист економічної конкуренції і, відповідно, свою "неоштрафованность" учасникові необхідно тільки з 20.04.2014 р. А зробить він це на підставі документів, визначених замовником.

Крім того, АМКУ додав прозорості і опублікував на власному офіційному веб-порталі (www.amc.gov.ua) звідні відомості відносно рішень органів АМКУ про визнання здійснення суб'єктами господарювання порушень законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних погоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів (тендерів).

Очевидно, роз'ясненням від 20.10.2014 р. № 3302-05/36411-03 уповноважений орган тонко натякнув замовникові на те, що в розділі "Діяльність у сфері державних закупівель" цього порталу варто переконатися в дотриманні учасником (учасником попередньої кваліфікації) законодавства про захист економічної конкуренції.

Тобто, переконавшись, що в цих опублікованих відомостях відсутні рішення відносно учасників держзакупівель, замовник може допустити їх пропозиції до розгляду і оцінки. Також з цих відомостей можна на відповідну дату почерпнути інформацію про можливий подальший судовий розгляд цих рішень, їх перевірку і перегляд органами АМКУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини