Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відеоанонс "БУХГАЛТЕР&ЗАКОН" № 19

12 травня 2015, 11:00
202
0
Реклама

Швидко пройшли травневі свята, і ми ради зустрічі з вами. Тому давайте згадаємо, що відбувалося в міжсвятковий період.

Минсоцполитики і ФСС по ВУТ озвучили різні точки зору відносно оплати лікарняних коштом підприємства. Так, Минсоцполитики в листі від 12.03.2015 р. № 170/18/99-15 повідомило, що розмір лікарняних, виплачуваних підприємством (перші п'ять днів тимчасової непрацездатності, не пов'язаної з нещасним випадком), необхідно визначати відповідно до Порядку оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок засобів підприємства, установи, організації, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 439. А розмір лікарняних, виплачуваних ФСС по ВУТ (починаючи з 6-го дня тимчасової непрацездатності), визначається згідно ст. 24 Закони України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 23.09.99 р. № 1105 - XIV.

При цьому в нормах Закону № 1105 і Близько № 439 розмір середньої заробітної плати для визначення лікарняних не співпадає.

В той же час ФСС по ВУТ дотримується іншої позиції з цього питання (лист від 06.03.2015 р. № 5.2-32-488).

Зокрема, Фонд відмітив, що у разі протиріччя норм підзаконного акту нормам закону необхідно застосовувати норми закону, оскільки він має вищу юридичну силу.

Тобто і підприємство, і Фонд повинні виплачувати застрахованій особі лікарняні в однаковому розмірі, встановленому Законом № 1105.

Нарешті затверджена нова форма звіту по ЕСВ і Порядок її складання і представлення. Проте звіт по оновленій формі уперше подається за травень 2015 року, тобто в червні поточного року.

Тема номера "БУХГАЛТЕР&ЗАКОН" присвячена обліку цінних паперів, оскільки як би законодавці не наближали з 1 січня 2015 року бухгалтерський облік до податкового, на сьогодні маємо цілий ряд невирішених проблем з цього питання.

У свіжому номері можна також дізнатися про кадрово-організаційні питання і оплату праці сезонних працівників. І, як завжди, це далеко не усе, що може зацікавити вас - номер вийшов, як завжди, цікавим і змістовним.

Про цих і інших темах читайте у свіжому номері електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН (№ 19, травень 2015). Номер доступний тільки для передплатників видання. Якщо Ви ще не виписуєте видання, замовте безкоштовний доступ до демо-номеру чи підпишіться на видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини