Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дивіденди державі: ДФСУ хоче отримати прибутковий аванс з повної суми

15 вересня 2015, 10:42
239
0
Реклама

У фіскальної служби запитали, як платити авансові внески по податку на прибуток при сплаті до бюджету частини прибутку державними підприємствами (так званих держдивідендів). Відповідь ГФСУ навряд чи порадує платників.

Податківці відмітили, що базовим звітним періодом для нарахування і сплати держдивідендів є квартал. Це встановлено п. 2 Порядки відрахування до державного бюджету частини прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами і їх об'єднаннями, затвердженого постановою КМУ від 23.02.2011 р. № 138.

Цей квартальний період, у свою чергу, не дає можливості застосувати пп. 57.1-1.2 НКУ, згідно з яким дивідендні аванси платяться не з повної суми дивідендів, а тільки з суми перевищення над прибутком оподаткування за минулий звітний рік, податкове зобов'язання відносно якого вже повністю погашено. Адже держдивіденди платяться до бюджету, коли звітний рік ще не закінчився.

На цій підставі в ГФСУ зробили висновок, що при виплаті держдивідендів за I - III квартали авансовий внесок по податку на прибуток сплачується з усієї суми, і лише при сплаті за IV квартал, якщо податок на прибуток вже сплачений, авансовий внесок платиться з перевищення суми таких квартальних дивідендів над 1/4 об'єкти прибутку оподаткування за минулий рік.

Лист ГФСУ від 16.07.2015 р. № 14870/6/99-99-19-02-02-15.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини