Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли орендодавцю комунального майна доведеться реєструватися платником ПДВ

28 листопада 2017, 15:00
289
0
Реклама

Особа зобов'язана зареєструватися платником ПДВ у разі, якщо загальна сума від здійснення операцій із постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з р. V ПКУ, у т.ч. із використанням локальної чи глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ), крім особи, яка є платником єдиного податку 1-3 груп (п. 181.1 ПКУ).

Згідно з розділами V та ХХ ПКУ, до оподатковуваних операцій із постачання товарів/послуг належать операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ, ставкою 7%, нульовою ставкою ПДВ і звільнені (умовно звільнені) від обкладення ПДВ).

При цьому операції з оплати орендної плати чи компенсаційного платежу за договорами, відповідно, оренди чи концесії цілісного майнового комплексу державного або комунального підприємства (його структурного підрозділу), якщо орендодавцями чи концесієдавцями за договорами є органи державної влади чи органи місцевого самоврядування, а платежі згідно із законом зараховуються до держбюджету або місцевого бюджету, відповідно до пп. 196.1.15 ПКУ не є об'єктом обкладення ПДВ.

Тобто не є об'єктом оподаткування операції з оплати орендної плати за надане в оренду комунальне майно в разі дотримання таких умов:

• в оренду надається цілісний майновий комплекс комунального підприємства (його структурного підрозділу);

• орендодавцем за договором є орган місцевого самоврядування;

• орендні платежі в повному обсязі зараховуються до місцевого бюджету.

Відповідно, за виконання зазначених умов така операція не буде об'єктом обкладення ПДВ і не братиме участі в обчисленні реєстраційного ліміту. Утім у разі недотримання будь-якої з наведених умов операція підлягатиме обкладенню ПДВ у загальновстановленому порядку за основною ставкою та, відповідно, ураховуватиметься під час обрахунку реєстраційного ліміту.

Платником ПДВ особа може стати й без дотримання реєстраційного ліміту за добровільною заявою - п. 182.1 ПКУ.

ІПК ДФСУ від 22.11.2017 р. № 2685/5/99-95-42-03-16/ІПК

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини