Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держпраці про вересень 2017 року як базовий місяць для індексації зарплат педпрацівників

22 грудня 2017, 09:00
395
0
Реклама

З проблемною ситуацією зіштовхнулися працівники відділів освіти Іванівської, Гончарівської та Михайло-Коцюбинської об'єднаних територіальних громад у Чернігівському районі Чернігівської області під час передання навчальних закладів комунальної власності районних рад у власність об'єднаних територіальних громад. За консультацією вони звернулися на онлайн-прийомі до Голови Держпраці Романа Чернеги.

Проблема полягала в тому, що відділом освіти Чернігівської районної держадміністрації передано до новоутворених відділів освіти відповідних ОТГ трудові книжки керівників, заступників керівників загальноосвітніх шкіл та державних навчальних закладів без видання наказів на звільнення, переведення або переміщення. Наразі вони працюють де-факто на своїх же посадах і в тих самих навчальних закладах, а де-юре - підпорядковані органу управління освіти ОТГ. На день передання майна зміни до статутів навчальних закладів не були здійснені, також не була проведена зміна в державній реєстрації цих закладів у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України.

Тож представники зазначених відділів освіти попросили Голову Держпраці надати роз'яснення, чи треба було звільнити керівників, заступників ЗОШ та ДНЗ, оскільки вони приймалися на роботу начальником відділу освіти Чернігівської РДА, а зараз - у підпорядкуванні новоствореного відділу освіти ОТГ. Тобто змінено структуру підпорядкування, а не власника.

Роман Чернега пояснив, що відносини, які виникають під час добровільного об'єднання територіальних громад сіл, селищ, міст, регулюються Законом України «Про добровільне об'єднання територіальних громад».

У цьому випадку відбулася зміна власника закладу освіти, і згідно із ч. 4 ст. 36 КЗпП України дія трудового договору працівника має бути подовжена. Новоутворена ОТГ повинна видати розпорядчий документ, яким повідомити працівників про зміну власника закладу освіти й, відповідно, органу призначення і звільнення. Накази про звільнення та прийняття на роботу не видаються, та нові записи до трудових книжок не вносяться, оскільки не змінюються посада та місце роботи.

Бухгалтери відділу культури Ріпкинської районної державної адміністрації Чернігівської області запитали керівника Держпраці, чи можна вважати вересень, у якому було підвищено посадові оклади педагогічним працівникам, місяцем для проведення індексації заробітної плати?

«Фактично у вересні 2017 року відбулося підвищення посадових окладів педагогічних працівників, тому, - підтвердив Голова Держпраці, - місяцем підвищення заробітної плати для подальшого нарахування індексації вважається вересень».

За повідомленням сайта Держпраці

Від редакції

Дійсно, було підвищення посадових окладів цій категорії працівників, а отже, і місяць такого підвищення мав би за логікою стати базовим. І це означало б, що вересень 2017 року повинен був стати базовим для проведення подальшої індексації педпрацівників решти закладів й установ освіти, які фінансуються за рахунок державного та місцевих бюджетів.

Однак фахівці Мінсоцполітики в консультаціях, розміщених у фахових виданнях, наполягають на єдиних підходах до визначення базового місяця в бюджетній сфері та вважають таким січень 2017 року, коли було підвищено посадовий оклад працівника 1-го тарифного розряду за ЄТС. Вони переконані, що в п. 5 Порядку № 1078 ідеться про те, що ІСЦ приймається за 1 або 100% у разі підвищення саме тарифних ставок (окладів), які встановлені тарифною сіткою.

Тому, як нині реагувати на таку заяву Голови Держпраці, незрозуміло. Хоча й зауважимо, що ми відразу наполягали на тому, що мало місце підвищення окладів у штатних розписах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини