Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Алгоритм обрахунку лікарняних і декретних для осіб, які виконують роботи за ЦПД

24 січня 2018, 11:55
767
0
Реклама

За результатами розгляду звернень громадян, підприємств, установ, організацій, Мінсоцполітики листом від 17.12.2017 р. № 571/0/86-17/218 надано роз'яснення щодо реалізації права на матеріальне забезпечення за рахунок коштів Фонду соцстраху особам, які виконують роботи, надають послуги за договорами цивільно-правового характеру.

Відповідну інформацію наводить Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Чернігівській області.

1. Фінансування матзабезпечення для осіб, які працюють на умовах ЦПД, пропонується здійснювати на підставі заяви-розрахунку (форма якої нині затверджена Порядком фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженим постановою Правління Фонду від 22.12.2010 р. № 26).

2. Механізм обчислення середньої зарплати (доходу) для розрахунку страхових виплат визначено Порядком обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі - Порядок № 1266).

Зокрема обчислення середньоденного доходу для розрахунку страхових виплат особам, які працюють на умовах ЦПД, може здійснюватися відповідно до абз. 1 п. 2 та п. 3 Порядку № 1266 за місцем провадження діяльності на умовах ЦПД, під час дії якого настав страховий випадок.

У випадку коли застрахована особа одночасно провадить декілька видів діяльності (працює на умовах трудового договору, ЦПД, є підприємцем тощо), тоді розрахунок допомоги має здійснюватися окремо за кожним місцем діяльності аналогічно до того, як це визначено п. 30 Порядку № 1266 для осіб, які працюють за сумісництвом.

Середній дохід для розрахунку допомоги по вагітності та пологах і допомоги по тимчасовій непрацездатності обчислюється страхувальниками на підставі відомостей, що включаються до Звіту з ЄСВ, які подаються до ДФС (п. 32 Порядку № 1266).

Тому розрахунок матеріального забезпечення для осіб, які працюють на умовах ЦПД, має здійснюватися після подання звітності щодо сум нарахованого ЄСВ за місяці розрахункового періоду.

3. Для контролю за використанням коштів Фонду соцстраху до заяви-розрахунку пропонується додавати копію таблиці 5 «Відомості про трудові відносини осіб» Звіту з ЄСВ щодо ЦПД, під час дії якого настав страховий випадок.

Законодавчі зміни стосовно права на матеріальне забезпечення та соціальні послуги застрахованих осіб, які працюють на умовах ЦПД, а також інших категорій осіб, що в обов'язковому порядку сплачують ЄСВ, мають бути враховані під час підготовки виконавчою дирекцією Фонду соцстраху проектів нормативно-правових актів щодо механізмів здійснення страхових виплат застрахованим особам.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини