Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держпраці про відрахування із зарплати працівника спричиненої ним шкоди

22 лютого 2018, 15:00
669
0
Реклама

Управління Держпраці у Кіровоградській області, на своєму офіційному сайті нагадує, щодо відшкодування шкоди, завданої з вини працівника підприємству, установі, організації.

Згідно із ст. 136 КЗпП шкода шляхом відрахування із заробітної плати працівника відшкодовується за наказом (розпорядженням) роботодавця, якщо розмір шкоди не перевищує середнього місячного заробітку такого працівника та звернено до виконання не раніше 7 днів із дня повідомлення про це працівника.

Тому, щоб уникнути конфлікту, слід якомога точніше зафіксувати дату виявлення шкоди та підтвердити це необхідними документами: актами про результати інвентаризації, ревізії, рішеннями спеціальних комісій, доповідними записками, заявами, пояснювальними записками винуватця розкрадання тощо. З розпорядженням або наказом про стягнення суми збитку працівника треба обов'язково ознайомити під підпис.

Якщо працівник не згоден з відрахуванням або його розміром, трудовий спір за його заявою розглядається в порядку, передбаченому законодавством.

У решті випадків покриття шкоди провадиться шляхом подання власником або уповноваженим ним органом позову до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду.

Статтею 73 Закону України «Про виконавче провадження» визначено перелік виплат, на які не може бути звернено стягнення та згідно ст. 128 КЗпП України із кожної виплати заробітної плати загальний розмір усіх відрахувань не може перевищувати 20 %, а у випадках, окремо передбачених законодавством, - 50 % заробітної плати, яка належить до виплати працівникові.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини