Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПДФО сплатили не під час виплати зарплати, але в той же день: на скільки оштрафують

4 травня 2018, 12:00
1675
0
Реклама

Підприємствам все частіше доводиться відстоювати у судах неправомірність застосування податківцями штрафів за несвоєчасну сплату ПДФО.

В одній із нещодавніх справ, підприємство обгрунтувало свої позовні вимоги тим, що ПДФО був перерахований в день виплати заробітної плати, а тому має місце лише несвоєчасне перерахування сум податку, відповідальність за яке передбачена ст. 126 ПКУ, а санкція ж встановлена ст. 127 ПКУ застосовується за ненарахування, неутримання та/або несплату податків платником, у тому числі податковим агентом, проте позивачем таких порушень допущено не було.

ВСУ в постанові від 27.03.2018 р. у справі № П/811/618/17 став на бік позивача.

Нагадаємо: згідно з п. 127.1 ПКУ передбачено, що ненарахування і неутримання та/або несплата (неперерахування) податків платником податків, у тому числі податковим агентом, до або під час виплати доходу на користь іншого платника податків, - тягне за собою накладення штрафу у розмірі 25% суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.

Вказаною нормою встановлено міру відповідальності, яка покладається на платника податків, у тому числі і на податкового агента, саме за не нарахування, неутримання та/або несплату (неперерахування) податків, до або під час виплати доходу на користь іншого платника податків, при цьому розмір штрафних санкцій за вчинення такого порушення визначається (обчислюється) залежно від кількості допущених порушень протягом певного періоду часу. Тобто склад порушення передбачає, що нарахування, утримання чи сплата податку не відбулися до чи на момент виплати доходу.

Натомість коли мають місце нарахування, однак несвоєчасність сплати платником податків узгодженої суми грошового зобов'язання протягом строків, передбачених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності відповідно до ст. 126 ПКУ. При цьому розмір такої санкції прямо залежить від часу затримки такої сплати, а не від кількості допущених порушень протягом певного періоду часу.

Зважаючи що ПДФО позивачем було утримано та перераховано до бюджету в повному обсязі у день виплати заробітної плати, суд приходить до висновку про безпідставність застосування до позивача за несвоєчасну сплату ПДФО штрафних санкцій передбачених ст. 127 ПКУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини