Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Заокруглення копійок при розрахунку вартості проїзду залізничним транспортом

31 серпня 2018, 11:00
262
0
Реклама

З 1 липня 2018 року набрала чинності постанова Правління НБУ "Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів" від 15.03.2018 р. № 25, яка у випадку відсутності монет дрібних номіналів вимагає проводити заокруглення загальних сум у чеках РРО та інших документах.

У зв'язку з чим суб'єкти господарювання можуть додатково друкувати у реквізитах розрахункових документів загальну вартість придбаних товарів (отриманих послуг) у межах фіскального чеку наступним чином:

• після рядка 7 фіскального чеку перед рядком 8 фіскального чеку додати нові рядки "Загальна вартість придбаних товарів (отриманих послуг) за чеком до заокруглення" та "заокруглена знижка/заокруглена надбавка";

• в рядку 8 фіскального чеку "СУМА" зазначати "Загальна вартість придбаних товарів (наданих послуг) за чеком після заокруглення". Саме вказана сума вважається сумою розрахунку за відповідним розрахунковим документом.

Щодо суми (до чи після заокруглення), яка з розрахункових документів повинна потрапляти до підсумку розрахункових операцій фіскального звітного чеку (z-звіту) та чеку х-звіту, то до підсумку розрахункових операцій z-звіту та х-звіту має потрапляти загальний підсумок розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги), тобто сума з розрахункових документів після заокруглення.

Щодо оподаткування ПДВ

ПДВ становить 20%, 7% бази оподаткування та додається до ціни товару/послуги (пп. 194.1.1 ПКУ).

При цьому база оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів та обмежень, установлених п. 188.1 ПКУ.

Отже, нормами ПКУ чітко визначено порядок формування бази оподаткування та податкових зобов'язань з ПДВ. При цьому нормами ПКУ не передбачено врахування будь-яких заокруглень, здійснених платником податку при розрахунках з покупцями, при визначенні бази оподаткування ПДВ.

Відповідно, у податковій накладній, складеній платником ПДВ за щоденними підсумками, відображається сума ПДВ, обрахована таким платником податку виходячи із бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 188.1 ПКУ.

Див. ІПК ДФСУ від 23.08.2018 р. № 3707/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Про застосування РРО в режимі заокруглень, визначення суми надходження готівки та, відповідно, доходу й податкових зобов'язань із ПДВ за денним звітом РРО йшлося в матеріалі "Заокруглюємо копійки: застосовуємо РРО, визначаємо дохід і податкові зобов'язання з ПДВ" в газеті "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини