Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДФС про податкові наслідки продажу автомобіля за договором комісії

13 вересня 2018, 14:30
2671
0
Реклама

Юридична особа (комітент), яка за посередництвом юридичної особи (комісіонера) здійснює продаж транспортного засобу фізособі за зниженою ціною, звернулась до контролерів за роз'ясненнями щодо податкових наслідків операції.

Фахівці ДФСУ в ІПК від 07.09.2018 р. № 3888/6/99-99-15-01-01-15/ІПК звернули увагу, зокрема, на наступні нюанси.

1. Якщо юридична особа (комітент) за посередництвом юридичної особи (комісіонера) здійснює продаж транспортного засобу фізичній особі за ціною, що становитиме 50% від ринкової вартості транспортного засобу, то сума знижки вартості товару включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такої особи як додаткове благо та оподатковується ПДФО та військовим збором на загальних підставах. При цьому юридична особа, яка надає дохід у вигляді додаткового блага, повинна виконати всі функції податкового агента, визначені ПКУ.

2. Положеннями ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці по операції з продажу транспортного засобу фізичній особі згідно договору комісії, укладеного між комітентом та комісіонером. Такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату.

3. Загальні правила оподаткування ПДВ посередницьких операцій (зокрема, у межах договорів комісії) викладено у п.п. 183.3 та 189.4 ПКУ.

Так, відповідно до п. 189.3 ПКУ у разі якщо платник податку провадить підприємницьку діяльність з постачання вживаних товарів (комісійну торгівлю), що прийняті за договором комісії в осіб, не зареєстрованих як платники податку, базою оподаткування ПДВ є комісійна винагорода такого платника податку.

Згідно з п. 189.4 ПКУ базою оподаткування ПДВ для товарів/послуг, що передаються/отримуються у межах договорів комісії (консигнації), поруки, довірчого управління, є вартість постачання цих товарів, визначена у порядку, встановленому ст. 188 ПКУ.

Дата збільшення податкових зобов'язань та податкового кредиту платників податку, що здійснюють постачання/отримання товарів/послуг у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільно-правових договорів та без права власності на такі товари/послуги, визначається за правилами, встановленими ст.ст. 187 і 198 ПКУ.

Про документальне оформлення, бухоблік, податкові наслідки реалізації транспортного засобу фізособі можна почитати у матеріалі "Продаж автомобіля фізособі: облік й оподаткування" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини