Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Головна умова визнання податкового кредиту — реальна поставка товарів/послуг

11 жовтня 2018, 12:50
304
0
Реклама

З недавніх пір в п. 201.10 ПКУ є така норма щодо визнання податкового кредиту: податкова накладна та/або розрахунок коригування до неї, складені та зареєстровані після 1 липня 2017 року ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг достатньою підставою для нарахування сум податку, що відносяться до підсумкового податкового кредиту, і не потребують будь-якого іншого додаткового підтвердження.

За результатами аналізу, проведеного Комітетом ВРУ з питань податкової та митної політики (лист від 02.10.2018 № 04-27/10-614), встановлено, що ДФСУ допускає зміну суті цієї норми ПКУ, що призводить до порушення контролюючими органами законних прав платників податків на формування податкового кредиту.

Виходячи з цього, Комітет ВРУ з питань податкової та митної політики запропонував Мінфіну провести аналіз згаданих обставин і надати узагальнюючу податкову консультацію з даного питання.

В результаті податківці визнали, що використання законодавцем в цій нормі словосполучень "<...> складені <...> платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг <...>" свідчить про те, що кваліфікуючою умовою для віднесення сум податку до складу податкового кредиту є саме поставка товарів/послуг.

Зазначене узгоджується з вимогами ст. 185 ПКУ, якою визначено, що об'єктом оподаткування ПДВ є, зокрема, постачання товарів або послуг.

Таким чином, навіть після 1 липня 2017 року до складу податкового кредиту можуть бути віднесені лише ті суми ПДВ, які відповідають податковим накладним, складеним за операціями з постачання товарів/послуг.

В іншому випадку, зокрема, в разі якщо господарська операція насправді не відбулася, правові підстави для складання (виписки) податкових накладних відсутні. Відповідно, складені і виписані в такому випадку податкові накладні з урахуванням вимог п. 185.1, п. 187.1, п. 198.1, ст. 200 і ст. 201 ПКУ не можуть бути підставою для нарахування сум податкового кредиту з ПДВ.

Таке роз'яснення надав Департамент адміністративного оскарження та судового супроводу ДФСУ в листі від 29.11.2017 р. № 35/99-99-11-04-04-18. Зазначена позиція узгоджується з позицією Мінфіну, викладеною в листі від 08.11.2017 р. № 11310-09-10/30469.

Про формування податкового кредиту ми розповідали в матеріалах сервісу "Інтерактивна бухгалтерія":

"Безумовне право на податковий кредит з 1 липня: компенсація за моніторинг";

"Податковий кредит: правила визнання".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтесь наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини