Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За відсутність підписів працівника про ознайомлення із кадровими документами загрожує штраф

22 жовтня 2018, 09:00
722
0
Реклама

Дніпропетровський окружний адміністративний суд, розглянувши справу щодо порушення норм трудового законодавства, зробив, зокрема, наступні висновки (рішення від 20.09.2018 р. у справі № 804/4080/18):

· відсутність в особових картках за типовою формою № П-2 особистих підписів працівників про ознайомлення із записами, занесеними до трудової книжки, є безумовним порушенням п. 2.5 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мін'юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 р. № 58;

· у разі звільнення працівника, що працює за строковим трудовим договором, застосуванню підлягає ст. 39 КЗпП: ст. 38 КЗпП регулює порядок звільнення працівників при укладенні безстрокових договорів, тож застосування відповідної статті при звільненні "строкових" працівників є порушенням вимог трудового законодавства (твердження позивача, стосовно того, що звільнення працівника за ст. 38 КЗпП жодним чином не порушило його права, суд до уваги не взяв);

· забезпечення достовірного обліку виконуваної працівником роботи є обов'язком підприємства: суд підтвердив наявність порушення у ситуації, коли відповідно до даних розрахункових листів заробітна плата нараховувалась за часовою тарифною ставкою 13,25 грн, проте в табелях обліку використання робочого часу за відповідний період працівнику зазначено 5 розряд і, відповідно, тарифна ставка становить 15,01 грн (твердження позивача стосовно того, що тарифікація здійснюється на підставі штатного розпису, а в табелі тарифікація вказується довідково та не несе ніякої функції щодо нарахування та виплати заробітної плати, суд до уваги також не взяв).

Увазі роботодавців пропонуємо матеріал "Порядок ведення Табеля обліку робочого часу" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини